Het Sintunnis woordenboek.
Het Sintunnis woordenboek.

Sintunnis woordenboek verschenen

Algemeen 546 keer gelezen

SINT ANTONIS | De Heemkundekring Sint Tunnis heeft een speciaal 'Sintunnis' woordenboek uitgegeven.

Maar liefst twaalf jaar is eraan gewerkt. Het is een uniek boek geworden, met name door de inhoud. Men vindt er een verzameling van Sintunnisse namen en allerlei gezegdes. Ook worden allerlei werkwoordvervoegingen beschreven, met name van allerlei onregelmatige werkwoorden. Natuurlijk zijn er lijsten met woorden, alfabetisch geordend, met het dialect woord en het Nederlands equivalent, maar ook andersom: eerst het Nederlandse woord en dan het dialect woord. Het Sintunnis is een Kleverlands dialect en als zodanig is het representatief voor de taal zoals die ook in heel het Land van Cuijk werd gesproken. Het boek is daarom interessant voor een veel breder publiek dan alleen de bevolking van Sint Tunnis.

De auteurs hebben veel moeite gedaan om de specifieke klanken van het dialect weer te geven in de schrijfwijze. Er is een uitgebreide beschrijving met tal van voorbeelden om de specifieke klanken en notatie uit te leggen.

Het boek telt 293 pagina is verluchtigd met diverse afbeeldingen uit het verleden van Sint Tunnis, inclusief een kadaster kaart uit 1831. Het is een uniek werk geworden omdat hiermee het dialect duidelijk is vastgelegd zoals het tot nu toe wordt gesproken in Sint Tunnis, zij het door steeds minder mensen.

Het boek kost 37,50 euro en kan besteld worden bij de secretaris van de heemkundevereniging Paul Eling, p.eling@donders.ru.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant