Afbeelding

Mooiland verkleint verschillen in huurprijzen

Algemeen 3.127 keer gelezen

GRAVE |  Met de huuraanpassing per 1 juli verkleint woningcorporatie Mooiland de verschillen tussen huurprijzen van soortgelijke woningen in een straat of complex. Daartoe verlaagt de corporatie de huur van circa 2.200 woningen in NoordoostBrabant en Gennep. In andere gevallen blijft de huur gelijk of stijgt deze, maar nooit de maximaal toegestane huurverhoging van 3,9%. Zo draagt Mooiland bij aan betaalbaar wonen en lagere woonlasten voor haar belangrijkste doelgroep (inkomens tot en met €41.056). Alle huurders ontvingen begin april een brief over de aanpassing van hun huur per 1 juli 2018. 

Mooiland is er vooral voor de doelgroep. Voor mensen met inkomens tot en met €41.056 werkt Mooiland aan betaalbare huurwoningen met een passende prijs-kwaliteitverhouding. Toch hebben soortgelijke woningen in een straat of in een complex vaak verschillende huurprijzen. De huurprijs per woning is sterk afhankelijk van het moment dat een huurcontract is afgesloten. Een huurder die al jaren in dezelfde woning woont, betaalt vaak een lagere huur dan de buurman die er net is komen wonen. Toch kan het ook andersom zijn. Die verschillen zijn soms moeilijk uit te leggen. Mooiland wil de verschillen tussen huurprijzen van soortgelijke woningen graag verkleinen. Dat doet de corporatie in kleine stappen. De huuraanpassing in 2018 is zo'n stap.  
 
Streefhuur is leidend in huuraanpassing 2018
In het nieuwe huurbeleid van Mooiland (2017) staan doelen over voldoende beschikbare huurwoningen én goede slaagkansen in het vinden van een betaalbare woning. Mooiland wil 80% van haar woningaanbod beschikbaar houden voor de doelgroep. Deze woningen hebben een netto huurprijs (zonder service- en warmtekosten) van maximaal €640,14. Om dit doel te realiseren, past de corporatie de huurprijs voor woningen die opnieuw in de verhuur komen aan naar de streefhuur. Voor deze woningen valt de huurprijs in veel gevallen lager uit dan passend is op basis van de kwaliteit van de woning. Met de huuraanpassing wil Mooiland de huurprijzen van ál haar woningen dichterbij de streefhuur brengen. Op die manier verkleint ze de verschillen tussen huurprijzen van soortgelijke woningen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant