Winkel Bronlaak: "absoluut een bezoekje waard"

  •   keer gelezen

OPLOO | Kakelverse producten en handgemaakte cadeauartikelen. Bij Winkel Bronlaak kunnen bezoekers naar hartenlust snuffelen. Iedereen is er welkom. "Het is de plek waar de producten van alle werkgebieden van Bronlaak samenkomen", vertelt vakinhoudelijk werkleider Erica Krantz trots.

De winkel is zo'n vijfentwintig jaar geleden ontstaan. Toen nog alleen voor bewoners, hun familie en de werknemers van Bronlaak. Langzaam is het uitgegroeid tot een bloeiende winkel met prachtige producten. "De kwaliteit ligt heel hoog. Mensen die hier voor het eerst komen, zijn daar vaak door verrast", legt Erica uit.

Bij Bronlaak werken de bewoners op verschillende werkgebieden. Zo is er onder andere een pottenbakkerij, een tuinderij, een weverij, een papierwerkplaats en een zuivelmakerij. Producten die daar gemaakt worden, zijn te koop in de winkel. "Met die producten uit de tuin van de boerderij worden ook de maaltijden voor de bewoners bereid. We zijn voor een heel groot deel zelfvoorzienend", aldus Erica.

Vers
Alle producten in Winkel Bronlaak komen vers van het land. "In onze groentetuin werken we volgens het biologisch dynamisch principe en de zuivelverwerking heeft zelfs het Demeter keurmerk."

Het assortiment is breed en zeer divers. "Groente, fruit, kaas, melk, kwark, yoghurt en lekkernijen zoals taart. Je kunt hier echt terecht voor de wekelijkse boodschappen", zegt Erica. De boerderijkaas van Bronlaak viel zelfs in de prijzen!

Cadeauartikelen
Daarnaast zijn er veel leuke cadeauartikelen te koop. "Mooie zelfgemaakte vazen, kaarsen, theedoeken, vogelhuisjes en zelfs picknicktafels. Alles wordt op de werkgebieden gemaakt. We kunnen ook producten op bestelling maken, maar dan moeten mensen wel wat geduld hebben. De mogelijkheden en ontwikkeling van de bewoners staan namelijk voorop, niet het draaien van productie."

Bovendien is Winkel Bronlaak officieel verkooppunt van de Weleda-lijn, zijn er boeken te koop en zijn de biologische zaden van Bolster verkrijgbaar.

Samenwerking
Bronlaak zoekt graag de samenwerking met lokale bedrijven. Zo hebben zij servies gemaakt voor een restaurant in Nijmegen. En natuurlijk worden de producten ook gebruikt bij Lunchroom Markant in Sint Anthonis, ook een werkgebied van Bronlaak. "Dat soort dingen zijn zo leuk. Iedereen heeft behoefte aan waardering en zingeving. Ook onze bewoners. Zodra zij iets maken waarvan ze zien dat het echt verkocht en gebruikt wordt, dan zie je ze groeien. Dat is gewoon fantastisch."

Ook de winkel is een werkgebied. Bewoners worden er opgeleid tot winkelmedewerker en Erica ondersteunt  hen daarin samen met de zes vrijwilligers die regelmatig een handje komen helpen.

Benieuwd geworden? Kom eens langs in de winkel op het terrein van Bronlaak (Gemertseweg 36 in Oploo). Ook voor een fijne wandeling, een lekkere kop koffie of thee of een lekker vers sapje ben je van harte welkom! In de zomermaanden kun je zelfs genieten van een biologisch ijsje op het terras. Meer info staat ook op deseizoenen.org/bronlaak of www.facebook.com/Bronlaak

Meer berichten