Archieffoto.
Archieffoto.

"Huizenkoper via bank op hogere hypotheekrente dan via adviseur"

Zakelijk 558 keer gelezen

CUIJK/BOXMEER | Huizenkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten, betalen bij een bank 0,67% meer hypotheekrente ten opzichte van de scherpste aanbieding in de markt op het moment van afsluiten. Wordt de hypotheek via een onafhankelijk adviseur gesloten dan is dat verschil kleiner, namelijk 0,30%. Dat blijkt uit een analyse van enkele honderden gesloten hypotheken in een onderzoek* in opdracht van Van Bruggen Adviesgroep dat is uitgevoerd door Hypotheekonderzoek.nl.

Het verschil van 0,37% tussen deze twee distributiekanalen over een gemiddeld hypotheekbedrag van de respondenten van € 237.849 levert over een termijn van 10 jaar een besparing op van ongeveer € 8.000 indien er voor een onafhankelijk adviseur wordt gekozen in plaats van een bank. Gemiddeld werd door de respondenten via de bank wel bijna € 800,- minder aan advies- en bemiddelingskosten betaald ten opzichte van onafhankelijke adviseurs. Daarmee komt het te behalen voordeel bij een rentevaste periode van 10 jaar uit op zo'n € 7.200. Over een hypotheekduur van 30 jaar bedraagt het financiële voordeel bij een annuïteitenhypotheek dan ongeveer € 15.000.
Het is voor het eerst dat in Nederland onderzoek is gedaan naar de rentes van werkelijk afgesloten hypotheken via zowel het bankkanaal als het onafhankelijk advieskanaal, waarbij deze rentes zijn vergeleken met alle in de markt zijnde hypotheken op het moment van sluiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant