De Ottersumse burgemeester Eric Berger verorbert het eerste stukje os. Maskotters-prins Wiely kijkt enthousiast toe. (archieffoto De Maskotters)
De Ottersumse burgemeester Eric Berger verorbert het eerste stukje os. Maskotters-prins Wiely kijkt enthousiast toe. (archieffoto De Maskotters)

Ossebraadfeest voor de vijftigste keer in Ottersum

Carnaval 967 keer gelezen

OTTERSUM | Op de volle kalender met dorpsfeesten neemt het Ottersumse Ossebraadfeest een prominente plaats in. Carnavalsvereniging De Maskotters is sinds 1969 de gastheer van het oudste dorpsevenement. Drie oudgedienden blikken terug.

Om meer leven in de Ottersumse brouwerij te krijgen en om meer financiële armslag te hebben smeedden in 1958 opgerichte Maskotters, eind jaren zestig plannen voor een dorpsfeest. De raad van elf stak zijn licht op in Maasbree waar de ossebraadfeesten gehouden werden. "We zeiden tegen elkaar dat wij dat ook konden", zegt Koos ten Haaf, die tot 1993 vorst bij de carnavalsclub was. Als ondernemer (autodealer) stond Ten Haaf samen met Gennepse ondernemers Toon Teunesen (Zand en Grint), Thei Franken (Transport) en Joep Peter (de smid)  jarenlang garant voor het Ossebraadfeest. "We tekenden de overeenkomst op een bierviltje", herinnert hij zich.  

Eerste Ossebraadfeest
Uit zijn privéarchief haalt Koos van Bergen een getypt document tevoorschijn waaruit blijkt dat het eerste Ossebraadfeest gehouden werd ter gelegenheid van het elfjarig bestaan van De Maskotters.  Het eerste Ossebraadfeest vond plaats op zaterdag 26 en zondag 27 april in Ottersum.  Afsluitend werd op maandag 28 april een feestavond gehouden voor 'bejaarden van boven de 60'.
Een ossecommissie zocht een os. Bij de Ottersumse boer H. van Baal werd al vóór carnaval 1969 een os 'naar hun hart en vooral  hun maag gevonden', zo meldt het bericht. Het dier werd Oscar, afgeleid van Ossebraadfeest en Carnaval, genoemd. Na het toen nog gebruikelijke osschatten (het slachtgewicht raden) op zondag dag 13 april 1969 moest Oscar op donderdag 17 april het leven laten. Tien dagen later werd het geslachte dier door de Raad van Elf van De Maskotters op het slachthuis in Gennep opgehaald, en tijdens een rondtocht in het dorp getoond. De Duitse slager Esser (Lövenich) braadde Oscar I aan het spit, zoals hij dat tot eind jaren tachtig zou doen.
Het Ossebraadfeest is jarenlang een tweedaags festijn geweest, met activiteiten voor iedereen. Destijds begon het feest op zaterdagmiddag met een kermis en attracties op het Raadhuisplein. In de eerste jaren werden de feestavonden op zaterdag en zondag  gehouden in zalen De Pub en Dancing Modern ('t Swaantje). Op zondag 27 april had Maskotters-prins Wiel d'n Urste (Hopman) de eer het eerste broodje os aan te bieden aan burgemeester Eric Berger en de prinsen Wiel van De Waldkrekels (Ven-Zelderheide) en Prins Loet van De Diepenkikkers (Milsbeek).
"We haalden toen ook al bekende tv-sterren naar Ottersum, zoals Pipo de Clown en Mamaloe, Swiebertje en Bromsnor en Peppie en Kokkie", weet Jan (de Mulder) Coopmans, "Ik had daarover contact met Joop van den Ende."
Het Ossebraadfeest hield vanaf het eerste uur stand. De formule werd zo nu en dan bijgesteld, maar wat bleef was de fraaie outfit van de gastheren van De Maskotters. "We kochten onze eerste lederhose allemaal zelf", zegt Coopmans tot besluit.
Het 50e Ossebraadfeest vindt plaats op 1,2 en 3 juni. Info: www.maskotters.nl.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant