Afbeelding

Lezing over ervaringen in een jappenkamp

Algemeen 758 keer gelezen

BOXMEER | Paula Cremers geeft dinsdag 22 mei van 19.30 tot 21.00 uur een lezing in de bibliotheek in Boxmeer. Ze vertelt haar persoonlijke verhaal over haar ervaringen als kind in een Jappenkamp.

Onversaagd en Ongebroken. Deze tekst staat gegraveerd in een bronzen beeld op het landgoed Bronbeek in Arnhem. Het beeld toont een moeder, die in diepe wanhoop haar handen omhoog strekt, terwijl een hongerig kind aan haar rok hangt.

Paula Cremers wil de moeders en haar eigen moeder herdenken die kinderen drie en een half jaar lang door een leven van honger, ziekte en geweld gesleept hebben. Ondanks ontbering, angst, moed, vertrouwen, machteloosheid en de iedere dag terugkerende dreiging beschermden de moeders hun kinderen. Hun moeders gingen tot het uiterste van vindingrijkheid.

Paula Cremers is in 1936 geboren in Pladju Sumatra, het voormalig Nederlands Indië.
Haar vader werkte bij de Bataafse Petroleum Maatschappij, nu Shell.

In 1940-1941 woonde het gezin in Californië. Haar vader werd overgeplaatst, zoals dat vaak gebeurde bij Shell.
Haar moeder, zusje en zij vertrokken naar Bandung Java. Haar vader zou hen nareizen.

Drie dagen na aankomst vielen de Japanners Nederlands-Indië binnen op zoek naar grondstoffen voor hun oorlogsmaterieel. De Japanners dreven de vrouwen en kinderen de concentratiekampen in. Mannen en vrouwen gescheiden. Een periode van grote onzekerheid brak aan.

Aanmelden
De lezing kost 2,50 euro. Graag van te voren aanmelden op de site van BiblioPlus: www.biblioplus.nl of aanmelden bij de Bibliotheek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant