De Miserabelen.
De Miserabelen.

Matigheid & Genoegen brengt Miserabelen

Algemeen 468 keer gelezen

GENNEP | De Gennepse toneelvereniging Matigheid & Genoegen staat eind mei en begin juni vier maal op de planken met De Miserabelen. Het stuk is gebaseerd op het boek Les Misérables van Victor Hugo, dat zich afspeelt in de 19e eeuw. Een kijkje achter de schermen en een gesprekje met regisseur Dineke de Velde Harsenhort.

De twintig acteurs van de al ruim honderdjarige toneelvereniging zijn hard aan het repeteren. Regisseur Dineke geeft aanwijzingen, is soms streng, maar laat het ook weten als ze heel tevreden is. Te merken is dat de concentratie hoog is, want er zijn nog maar een paar repetities te gaan vóór de optredens. Toch is er ruimte voor ontspanning en wordt er af en toe flink gelachen.

Het verhaal
Het stuk gaat over Jean Valjean, gespeeld door Jan Jansen, die in een strafkamp heeft gezeten vanwege het stelen van een brood. Hij bekeert zich en betert zijn leven, maar blijft achtervolgd worden door zijn aartsrivaal Javert. De rol van deze politieman wordt met verve vertolkt door Niek Graat. Liefde is daarnaast niet onbelangrijk in deze klassieker: Amber Trumpie als Cosette en Wout Stevens als Marius zijn stapel op elkaar, maar ook dat lijkt ze niet gegund te zijn. Hoe dit allemaal afloopt? U kunt er getuige van zijn! "Het is een heel sterk verhaal", aldus Dineke, "het gaat over liefde en onrecht. Je kunt blijven hangen in wrok, maar ook iedere keer kiezen voor liefde. En dat gebeurt hier. Het vergt veel van je als je getreiterd wordt en iemand je steeds op de hielen zit."

Opzet
Dineke de Velde Harsenhorst is geen vreemde in de Gennepse toneelwereld. Al eerder zette ze met Matigheid & Genoegen grote producties neer. "Deze voorstelling is al doende ontstaan", vertelt ze, "de goede dingen houd je vast, de minder goede haal je eruit. Het mooie is dat de spelers voortdurend aan de zijkant op het podium zijn. Decor- en kledingwisseling gebeuren en plein public. Zo kan iedereen zien wat er allemaal bij komt kijken." De regisseur is blij met de spelersgroep, waar overigens ook kinderen van TheaterSpeelPlaats (TSP) Gennep deel van uitmaken. "We hebben dit echt samen gedaan. Het is een ontzettende leuke club met heel veel mogelijkheden en speelervaring. Ik verwacht dat we iets moois neer gaan zetten en dat het de mensen ráákt."

Kaarten
De voorstellingen vinden op 26 mei en 2 juni plaats om 20.00 uur en op 27 mei en 3 juni om 14.30 uur in Zaal Pica Mare.

Entreekaarten kunnen besteld worden via
www.matigheidenengenoegen.nl of 0485-513321.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant