De 'Pinkmama's' samen met ambassadeur Mike Weerts.
De 'Pinkmama's' samen met ambassadeur Mike Weerts.

Pinkmama presenteert notebook voor vrouwen met borstkanker

Algemeen 775 keer gelezen

BOXMEER | Een prachtige mijlpaal voor de stichting Pinkmama; dinsdagavond presenteerden de dames in Riche een prachtig notebook dat zij speciaal ontwikkelden voor vrouwen met borstkanker. "Een mooie emotionele avond met een lach en een traan", aldus Marion Reefs.

Door: Aileen van Tilburg

Marion is samen met Marlies Verstappen een van de drijvende krachten achter Pinkmama. Precies een jaar geleden is de stichting ontstaan. Beide dames hebben te maken met borstkanker en vonden veel steun bij elkaar. "Ondanks het leeftijdsverschil, Marlies is 36 en ik 55, hadden we direct een klik", vertelt Marion. "We begrepen elkaar meteen!"

De twee lotgenoten willen graag wat doen voor andere vrouwen die ook met de vreselijke ziekte te maken krijgen. "Er zijn al diverse stichtingen die enorm goed werk verrichten, maar die richten zich allemaal op de medische kant. Wij wilden juist wat doen buiten die zorg om; het sociale aspect", legt Marion uit. Daarom betrekken ze ook vier vriendinnen bij de stichting: Saskia Wijnhoven, Ryanne Wijnhoven, Fabiënne van Wely, Janneke Vink en Marell Michiels. "Voor ons was het uiteraard ook een enorme rollercoaster toen we te horen kregen dat onze vriendin borstkanker had", vertelt Saskia. "We vinden het dus heel fijn dat we op deze manier iets kunnen doen."

Notebook
Pinkmama (dat staat voor Marion en Marlies) heeft een notebook ontwikkeld met daarin tips en heel veel informatie over borstkanker. "In het ziekenhuis krijg je vaak zo'n saaie witte map waarin je al je afspraken en uitslagen kunt bewaren. Daar wordt je niet vrolijk van", zegt Marion. Ze vult aan: "Maar vrouwen vinden het over het algemeen wel heel fijn om een fysiek naslagwerk te hebben. Gewoon een mooi boek waar je informatie kunt vinden, zelf documenten kunt bewaren, maar ook een dagboek in kunt bijhouden."

En dat is precies wat het geworden is. "We zijn heel trots", vertelt Saskia. "We gaan nu met ziekenhuizen in de regio in gesprek en ons doel is om elke vrouw met borstkanker in deze regio (Nijmegen, Uden, Venlo) gratis te voorzien van ons notebook." Marion: "Het belangrijkste is dat vrouwen weten dat ze zélf de regie kunnen voeren. Wij gaan geen medisch advies geven, dat is aan de artsen. Maar we willen vrouwen heel graag meegeven dat ze zelf de touwtjes in handen hebben. Wil je bijvoorbeeld een pruik? Doe dat dan. Wil je dat juist absoluut niet? Dat is dan ook jouw eigen beslissing. Ieder bewandelt haar eigen pad. Het enige wat wij daarin willen doen, is de verbinding zoeken en ervaringen delen."

Chantal Janzen
Pinkmama heeft heel veel sponsoren bereid gevonden om mee te werken. "We zijn zelfs geïnterviewd door Chantal Janzen. En haar productiemaatschappij heeft een groot bedrag gesponsord voor de notebooks", vertelt Marion. Verder hielpen diverse ondernemers uit de regio een handje. "Daar zijn we zo dankbaar voor!", aldus de dames.

Tijdens de officiële onthulling van het boek mocht Marion het eerste exemplaar aan haar vriendin Marlies overhandigen. Een emotioneel moment, omdat Marlies lijdt aan uitgezaaide borstkanker. "Het is zo fijn dat ze hier nog bij kan zijn. Het is echt haar kindje", vertelt goede vriendin Saskia.

Binnenkort worden de boeken gratis beschikbaar gesteld voor nieuwe lotgenoten. Maar ook mensen die niet kampen met de ziekte kunnen voor 14,95 euro een boek bestellen via www.pink-mama.nl. "Uiteraard gaat honderd procent naar onze stichting", besluit Marion.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant