Mila Peeters (foto: Cubiss)
Mila Peeters (foto: Cubiss)

Wint Mila (11) uit Heijen de Nationale Voorleeswedstrijd?

Algemeen 532 keer gelezen

HEIJEN | De elfjarige Mila Peeters uit Heijen is in de race om Nederlands kampioen voorlezen te worden. Op woensdag 23 mei 2018 wordt voor de vijfentwintigste keer de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gehouden in de Schouwburg Amstelveen. De Limburgse scholier Mila Peeters (11 jaar uit Heijen) neemt het tijdens de landelijke finale op tegen de voorleeskampioenen van de 11 andere provincies.

Basisscholen in Nederland hebben opnieuw massaal meegedaan aan de voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. In dit jubileumjaar zijn in totaal 3.500 schoolkampioenen aangemeld, die zijn geselecteerd uit ruim 233 duizend deelnemers. Hieruit zijn twaalf provinciale winnaars voortgekomen die op 23 mei week de degens kruisen. In de finale lezen zij voor een volle zaal een stukje voor uit hun favoriete kinderboek. Daarnaast moeten ze allemaal 'onvoorbereid voorlezen' uit een boek dat ze nog niet kennen. De presentatie is in handen van Klaas van Kruistum, presentator van onder anderen. Zapplive. In de jury nemen deel: Jos Debeij (Koninklijke Bibliotheek), Bibi Dumon Tak (kinderboekenschrijfster) en Lucas van de Meerendonk (presentator NOS Jeugdjournaal). Onder voorzitterschap van Kinderboekenambassadeur Monique Hagen bepalen zij wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2018 mag noemen.

De winnaar of winnares wordt naast De Nationale Voorleeskampioen 2018 ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hij of zij krijgt een belangrijke taak bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet erop toe dat het museum leuke activiteiten organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

De Nationale Voorleeswedstrijd is de grootste jaarlijkse leesbevorderingswedstrijd van Nederland voor de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Openbare Bibliotheken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant