Foto: Diana Derks.
Foto: Diana Derks.

Herinneren op een unieke locatie

  •   keer gelezen

CUIJK | In het gebied Zevenhutten in Cuijk wordt momenteel hard gewerkt aan een bijzonder project. Daar wordt op 20 juli het kleinschalige crematorium De Hoenderberg opgeleverd. Samen met een veldcafé, een ontmoetingsplaats en 5.000 vierkante meter aan natuur wordt een plek verwezenlijkt waar herinneringen en aandacht voor elkaar centraal staan.

Initiatiefnemers van Buitenplaats Zevenhutten zijn Piet en Bianca Schrijen van uitvaartonderneming Schrijen uit Boxmeer en Cuijk. In 2015 kochten ze een oude boerderij met een stuk grond. Aanvankelijk was de bedoeling om daar een kleinschalig crematorium te realiseren. Toen ze de ideeën hiervoor op papier zetten, groeide het plan uit tot een plek waar 'het leven gevierd mag worden', zoals Piet en Bianca het noemen.

"We wilden een plek creëren waar mensen de tijd kunnen nemen om afscheid te nemen van een dierbare. Een plek waar de wensen van nabestaanden, tijd en rust centraal worden gesteld", vertelt Bianca.

Met deze gedachten werd het ontwerp van crematorium De Hoenderberg gesmeed. "Het plan is ontstaan met een groot team mensen, onder andere in samenwerking met het Brabants Landschap en de gemeente Cuijk." Tevens werden naast een architect, een landschapsarchitect en een bureau dat het totaalconcept met de ondernemers neerzet geraadpleegd. De uitkomst is een recreatie- en herdenkingsplek waar natuur, ontspanning en herinnering samenkomen. Het ontwerp voor De Hoenderberg komt van de hand van architectenbureau Elemans van den Hork Architecten uit Oss en wordt gebouwd door MartensBouw uit Beugen.

Natuurlijk
Bij het ontwerp van De Hoenderberg is rekening gehouden met de omgeving. Het crematorium gaat op in het landschap. Dit is doorgevoerd naar de binnenkant met natuurlijke materialen en kleuren. "We hebben alle ruimtes ingericht op publiek. Bij de meeste crematoriums zijn de familiekamers en aula warm ingericht, behalve de voorruimte waar de oven zich bevindt. Deze wordt vaak vergeten, terwijl mensen hier ook komen. De sfeer moet overal kloppen. We hebben de voorruimte ingericht als één geheel met groene elementen aan de wand en veel hout en glas in het interieur. We proberen ons in de families te verplaatsen en willen ze een mooi en passend afscheid bieden."

Het crematorium wordt dan ook per dagdeel verhuurd, zodat nabestaanden de tijd kunnen nemen voor het afscheid. In De Hoenderberg zijn twee familiekamers aanwezig, die de naam Linde 1 en 2 gaan dragen. Daarnaast zijn in het gebouw veldcafé De Eik en ontmoetingsplaats De Stamboom gevestigd. Ook het Brabants Landschap krijgt een plek in het pand met een informatiepunt. Het veldcafé is geopend voor iedereen, er kunnen drankjes en hapjes van een kleine kaart worden besteld. Buiten komen stapstenen en herinneringsbomen.

"De tradities van afscheid nemen zijn aan het verschuiven, we merken dat nabestaanden toch nog graag een plek hebben om iemand te herinneren. Hiervoor hebben we herinneringsbomen en staptegels bedacht. De bomen zijn te adopteren, de as van tien personen kan er worden uitgestrooid. Bij staptegels wordt de as van een persoon verstrooid, waarna er een herinneringstegel komt te liggen."

Voor het adopteren van een boom of leggen van een staptegel krijg je naast een herinneringsplek een jaarlijks herinneringsmoment terug. Schrijen organiseert elk jaar het 'In Memoriam Concert' voor nabestaanden om een dierbare te kunnen herinneren en in gedachten levend te houden.

Unieke plek
De huisstijl van uitvaartonderneming Schrijen wordt op termijn aangepast om meer aan te sluiten op Buitenplaats Zevenhutten. Piet en Bianca verwachten in september of oktober Zevenhutten in gebruik te nemen. "We willen de tijd nemen om het gebouw beter te leren kennen. Alles moet goed zijn, we krijgen geen tweede kans." Wat voor plaats het gebouw in de toekomst gaat innemen of betekenen, durven ze nog niet te zeggen. "We gaan zien hoe het verhaal zich verder ontwikkeld. Het is een mooie en unieke plek in de regio waar iedereen naar toe kan om te genieten en herinneren en de tijd en rust kan nemen."

Open dag
Op zaterdag 2 juni is Buitenplaats Zevenhutten een van de plekken in de regio waar je een kijkje kunt nemen op de Dag van de Bouw. De bouwplaats wordt op die dag opengesteld door bouwbedrijf MartensBouw.

Meer informatie is te vinden op de volgende website
www.zevenhutten.nl.

Meer berichten