Afbeelding
column

Valt er in St. Anthonis domweg niks te halen?

Algemeen 705 keer gelezen

COLUMN | Bij ons thuis waren er jaren dat niemand enig idee had waar de huissleutel lag, laat staan dat ze er eentje op zak hadden. De autosleutel was trouwens nooit kwijt, niet dat de ouwe die altijd bij zich had. Nee, die zat gewoon altijd in de auto. Handig, kon je er zo mee wegrijden. En dat deed alleen iemand die er toestemming voor had. Nou ja, dat wil zeggen, toestemming van de ouwe niet altijd, maar de auto kwam wel altijd, met of zonder een schrammetje, terug.

Dat doen we dus tegenwoordig niet meer. Zelfs overdag gaat bij ons de deur op slot sinds een vreemdeling plots met een pistool in de hand bij een dorpsgenoot door de keukendeur naar binnenstapte. Dicht die deur, je weet maar nooit. Weet die gek dat er bij ons niks te halen valt?

Ouwe, gouwe tijden? Niet helemaal. Het schijnt dat ze in Sint Anthonis de deur nog wagenwijd open kunnen laten staan. Sint Tunnis is namelijk op elf na de veiligste gemeente van het land. Dat blijkt uit de jongste Misdaadmeter. Daarin worden woninginbraken, overvallen, diefstallen en ander ongemak bij elkaar opgeteld, gedeeld op het aantal inwoners.

In Grave moet je met de handen op je broekzakken rondlopen en extra hangsloten aan de deur bevestigen, want volgens diezelfde Misdaadmeter zijn er van de 384 gemeenten maar liefst 292 veiliger dan dat Maasstadje.
Waarom in hemelsnaam dat verschil? Is de beroepsgroep inbrekers te lui om vanuit de criminele nesten Nijmegen en Den Bosch even een stukje door te rijden. "Stop, Jan, we zijn ver genoeg van huis, we stappen hier in Grave even naar binnen, ik heb geen zin om het vandaag weer zo laat te maken."

Of loopt het Jan de Inbreker dun door de broek als hij de gemiddelde Sint Tunnisser tegen het lijf loopt, robuust en onverschrokken. Valt er in St. Anthonis domweg niks te halen? Die gemeente is dan wel rijk, maar komt dat dan misschien omdat de inwoners door de lokale overheid al het geld uit de zakken de zakken is geklopt?

Is het nu dus verstandig om maar naar St. Anthonis te verhuizen? Maar Grave is wel een leuker stadje.
Ik wacht op de barometer over het aantal mooie vrouwen. Maar dan graag wel ook even met het percentage vrijgezelle dames. Anders geeft dat weer een hoop gedoe.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant