Ine Beker, mevrouw De Greef en Marije Warbroek.
Ine Beker, mevrouw De Greef en Marije Warbroek.
Aileen doet

Handmassage geven aan mevrouw De Greef (92)

Algemeen 1.288 keer gelezen

GENNEP | Massages krijgen, daar ben ik best wel goed in. Maar kan ik er ook eentje geven? Dat ondervond ik afgelopen week. En niet zomaar een massage, nee een handmassage in zorgcentrum Norbertushof in Gennep. Mevrouw De Greef (92!) was mijn 'proefkonijn'.

Door: Aileen van Tilburg

Gelukkig word ik niet meteen voor de leeuwen gegooid. Eerst krijg ik een lesje van Ine Beker en Marije Warbroek. Beiden zijn vrijwilliger bij Pantein. Eens per week geven ze handmassages aan de cliënten. "Een prachtige taak!", vertelt Ine stralend. Marije beaamt dat. "Je krijgt meteen zo'n klik met de cliënt. Dat is onbeschrijflijk."

Marije overhandigt mij een instructieboekje met een handmassage-stappenplan. De demonstreert de verschillende technieken op mijn hand. "Het is heel belangrijk dat je altijd contact blijft houden. Laat je met één hand los dan houd met je andere arm de hand vast. Nooit ineens twee handen loslaten", legt ze uit. Alle vrijwilligers die handmassages geven, volgen eerst een gratis cursus van een dagdeel (vier uur).
Ik leer de zogenaamde 'effleurage-techniek' (mooi woord voor strijken). Dat houdt in: met druk naar boven bewegen richting de elleboog en zachtjes weer terug bewegen richting de pols. Maar ook intermitterend drukken, frictie, petrissage, rotatie en stretching passeren de revue. Klinkt allemaal heel chique, maar met de bijbehorende plaatjes is de uitleg glashelder.

En dan is het zover! Ik mag mevrouw De Greef ontmoeten. Ze zit al klaar in de huiskamer met een kopje koffie als ik binnenkom. Stiekem vind ik het best spannend.

Gelukkig blijkt mevrouw De Greef een ontzettend lief mens. Als in tegenover haar zit, leg ik haar arm voorzichtig op een kussentje en kies een lekker ruikende olie met lavendel uit. Terwijl ik haar hand en arm zachtjes begin te masseren, ben ik bang dat ik haar zachte dunne huid misschien wel pijn doe. Maar dat blijkt niet nodig. "Mag best stevig hoor, ik kan wel wat hebben!", verzekert mevrouw De Greef mij.
Tijdens de massage krijgen we een heel leuk gesprek. Ze vertelt over haar man met wie ze samen zes kinderen heeft opgevoed. "Hoeveel kleinkinderen en achterkleinkinderen ik nu heb? Dat weet ik niet hoor, ik ben de tel kwijt", glimlacht ze. Ze is geboren in Wijchen, op de Schoolstraat. Ik vertel dat mijn vader ook uit Wijchen komt en vraag mezelf stilletjes af of ze elkaar misschien wel kennen. "Denissen is mijn meisjesnaam", zegt ze alsof ze mijn gedachten kan lezen.
De massage is voor haar meer dan alleen ontspanning. "Ik heb reuma en kan sinds ik gemasseerd word, weer beter mijn vingers bewegen", zegt ze terwijl ze haar slanke vingers langzaam buigt.
Na de massage veeg ik zachtjes de olie van haar handen en armen. "Dat mag wel wat beter hoor! Ik plak helemaal aan de stoel", wijst mevrouw De Greef. "Verder heb je het goed gedaan", vult ze aan. "Je bent geslaagd!" Trotser had ze mij niet kunnen maken.

Wil jij ook mooie momentjes beleven met de cliënten van Norbertushof in Gennep óf Madeleine in Boxmeer? Geef je dan op als vrijwilliger! Je krijgt dan een gratis cursus kan daarna meteen aan de slag. Opgeven voor de locatie Gennep kan bij Karin Cornelissen (k.cornelissen@pantein.nl / 06-37467065). Opgeven voor de locatie Boxmeer kan bij Jeanette Langen (j.langen@pantein.nl / 06-12650512).

Heb jij ook een bijzondere activiteit? Een unieke hobby? Of een fantastisch beroep? Mail dan naar redactie@demaasdriehoek.nl en wie weet kom ik dan bij jou langs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant