Duurzaamheidsambities Veghel en Sint-Oedenrode.
Duurzaamheidsambities Veghel en Sint-Oedenrode. (Foto: Ties van Dooren)

Gemeente Cuijk blijft achter met zonne-energie

  •   keer gelezen

CUIJK | Uit onderzoek van zonnepanelenleverancier Zonneplan blijkt dat er relatief weinig zonnepanelen op de daken in de gemeente Cuijk liggen. Per inwoner is dat op dit moment 0,49 zonnepaneel. Hiermee staat de gemeente Cuijk op plek 192 van alle 380 gemeenten in Nederland.  Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Cuijk wel een gemeente is met veel potentie voor zonne-energie.

De gemeente Cuijk zit net onder het gemiddelde van Nederland, wat ligt op 0,58 zonnepaneel per inwoner. Cuijk is 27 plekken gezakt op de ranglijst ten opzichte van het jaar ervoor. 

Vergeleken met andere gemeenten uit de provincie Noord-Brabant presteert Cuijk matig. Someren, de koploper uit de provincie, heeft namelijk 1,27 zonnepaneel per inwoner en neemt hiermee plek 18 van Nederland in.

De gemeente Cuijk vindt duurzaamheid belangrijk. In 2045 wil de gemeente energieneutraal zijn en de dan benodigde energie lokaal en duurzaam opwekken. Op zonnepanelen gebied wil de gemeente minimaal 10.000 nieuwe zonnepanelen in 2020. Daarnaast heeft de gemeente een duurzaamheidslening voor woningeigenaren en sportverenigingen. Met deze lening kunnen inwoners van Cuijk investeren in duurzame energiemaatregelen. (Bron: Gemeente Cuijk)

Onderzoek en potentie
Zonneplan heeft de daken van koopwoningen in de gemeente Cuijk voor zonnepanelen recentelijk onderzocht.** De ongeschikte woningen; met een rieten dak, teveel schaduw, een rijksmonument of flats zijn niet meegenomen. De conclusie is dat 5.710 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Hiervan hebben 489 van de geschikte koopwoningen een zonnepaneleninstallatie.

Meer berichten