Afbeelding

Zuiden van Nederland beter beschermen tegen water

Algemeen 739 keer gelezen

GRAVE | De Maasdijk wordt de komende decennia op veel plaatsen versterkt. Op 28 mei vertelde projectleider Eugène Heeremans van het Waterschap Aa en Maas in Catharinahof in Grave over de plannen.

Het is een inloopavond. Geïnteresseerden krijgen op maat informatie via een digibord. Er zijn vragen over de Oude Haven (buitendijkse bebouwing), de EMAB-locatie, de Waterlinie, de Scheepswerf en de weg tussen Cuijk en Grave. Heeremans: "Het hele traject van dijkverzwaring loopt van Boxmeer tot Waalwijk, 110 kilometer langs de Maas. Grave en Ravenstein krijgen vanwege het historische karakter van de stadjes specifieke aandacht bij het versterken van de dijken. Voor het gebied van Cuijk tot Ravenstein starten we met plannen vanaf 2019/2020. In Cuijk is al een en ander aan de dijk gedaan".

Het waterschap is er vroeg bij. Pas rond 2025 gaat de schop echt de grond in. Heeremans: "We informeren nu al om te voorkomen dat er gebouwd of gegraven wordt in buitendijkse gebieden. Het kan de toekomstige dijkversterking tegenwerken of in de weg staan. Ook het nieuw te bouwen 'Prinsenstal' in Grave moet er rekening mee houden".

De veiligheidsnorm voor overstromingen is in 2017 landelijk aangescherpt. Voor Noordoost-Brabant speelt de hoeveelheid mensen die er nu wonen en de toegenomen bedrijvigheid een rol. Ook zal de waterstand in de Maas hoger worden, zo voorspelt Heeremans. "We gaan op veel plekken de Maasdijk maximaal één meter verhogen en de dijken verbreden."

Heeremans: "Langs de dijk bouwen of graven is een lastige opgave. Er moet altijd met ons en de gemeente overlegd worden en wij verlenen op maat, wel of niet, een vergunning. Dat geldt voor iedereen: boeren, huiseigenaren en projectontwikkelaars".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant