Ingezonden brief.
Ingezonden brief. (Foto: Martijn Schwillens)
ingezonden brief

"Staan wethouders en raadsleden boven de wet?"

  •   keer gelezen

INGEZONDEN BRIEF | Als het om consequent handhaven gaat dan lijkt er in de gemeente Boxmeer iets niet goed te gaan. Mensen die zich hierover zorgen maken spraken mij hierover aan. Mij werd de vraag gesteld waarom de gemeente bij een vergelijkbare overtredingen in het ene geval wél een straf oplegt en in het andere geval niet?

Waar gaat in dit geval over. Onlangs kreeg de voetbalclub in Sambeek een herplantplicht nadat de gemeente had vastgesteld dat zij illegaal bomen hadden gekapt. Terecht vind ik, de gemeente moet handhavend optreden als de (gemeente)wet wordt overtreden. Maar illegale bomenkap komt vaker voor en niet alleen bij sportclubs of burgers.

Ik neem u even mee naar 2013, in dat jaar had de toenmalige Wethouder uit Oeffelt ook illegaal bomen gekapt bij haar woning. Eerst deed de gemeente niets, maar toen dit feit publiekelijk bekend werd (na een melding van een burger en na een bericht in de krant) kwam de gemeente in aktie en kreeg de wethouder het verzoek om bomen te herplanten.

Een paar jaar later in 2017 lijkt het erop dat de geschiedenis zich herhaalt. In december van dat jaar is vastgesteld dat een raadslid van het CDA ook illegaal bomen heeft gekapt. Maar het ging in dit geval niet om eigen bomen, maar om bomen die van de gemeente waren. Een vreemde gang van zaken.

Van dit feit is melding gemaakt bij de gemeente, met de bedoeling dat er handhavend opgetreden zou worden. Want dat is de plicht van de gemeente bij overtredingen. Helaas volgde er op de melding geen reactie van de gemeente, handhaven heeft blijkbaar niet de hoogste prioriteit. Omdat de gemeente niets deed, is er melding gemaakt bij de omgevingsdienst (de ODBN) en daar is het bezwaar afgewezen. Je mag blijkbaar zonder straf illegaal spullen van de gemeente weghalen.

Wellicht dat een berichtje in de krant de gemeente alsnog aanzet om deze zaak zelf op te pakken en te gaan handhaven, net zoals in 2013. Laten we het hopen, want als iedereen illegaal bomen van de gemeente mag gaan kappen dan zullen er in onze straten nogal wat bomen gaan verdwijnen. Mijn vraag aan de gemeente is dan ook om illegale praktijken of overtredingen op bijvoorbeeld bestemmingsplannen consequent te bestraffen. De wet geeft aan dat dat moet, maar de gemeente Boxmeer doet soms wat anders.

Een bezorgde burger

Winfried Bosters

Boxmeer

Meer berichten