Hein Aldenhoven bij zijn kunstwerk dat prijkt naast de A73.
Hein Aldenhoven bij zijn kunstwerk dat prijkt naast de A73.

"Met zand laat ik zien dat niets in het leven blijvend is"

Algemeen 1.244 keer gelezen

HAPS | "Eet drie zandkoekjes per dag en dan ontwikkel je vanzelf talent", zegt kunstenaar Hein Aldenhoven uit Haps gekscherend als we telefonisch een afspraak inplannen. Een paar dagen later rijden we samen naar een van zijn meesterwerken; een immens zandkunstwerk pal naast de A73.

Door: Aileen van Tilburg

Na een korte wandeling door brandnetels en ander onkruid doemt langzaam de bult zand op. Eenmaal voor het werk ben ik diep onder de indruk; van de grootte, maar ook de details. De vormen van zand zijn vakkundig en sierlijk vormgegeven en afgewerkt met prachtige blauwe elementen. Ontelbare keren ben ik er al langs op gezoefd in mijn polootje op de A73. Maar nooit eerder kreeg ik de kans op zó goed te kijken.

Hein begon in 2009 met zandsculpturen. Hij maakte diverse werken in het Land van Cuijk waaronder een prachtig werk in Haps dat tot zijn grote spijt werd vernield door een groep jongeren. "Dat heeft veel impact om mij gehad. Vooral omdat zoveel mensen met mij meeleefde", zegt hij. Op de locatie waar nu Nutricia opdoemt, maakte hij daarna nog een werk. "Toen wist ik natuurlijk al dat het weg zou moeten. Dat is overigens op deze locatie ook zo. Maar dat is ook de charme. Ik laat de vergankelijkheid zien. Met zand laat ik zien dat niets in het leven blijvend is."

Ik mag een bescheiden bijdrage leveren, maar eerst klimmen we samen omhoog. Dat is best spannend, want ik ben als de dood dat ik met mijn lompe gedrag schade toebreng aan het kunstwerk van Hein. Al snel merk ik dat het werk van leem heel stevig is en verdwijnt die angst. Als ik op de helft naar beneden kijk, richting de A73, schrik ik. Het is echt ontzettend hoog! "Zo'n achttien meter", volgens Hein. Eenmaal boven is het uitzicht adembenemend. Aan de ene kant suist het verkeer voorbij, aan de andere kant 'Haps with a view'.

Zo'n drie tot vier dagen per week is Hein aan het werk. Hij maakt nieuwe vormen, maar er is ook veel onderhoud. "Zand bijwerken, maar ook onkruid plukken", legt hij uit. Inmiddels is hij al ruim elf weken bezig.

Ik mag vandaag een vorm maken; een soort ruit. Hein voorziet mij van gereedschap: een beiteltje en een aardappelschilmesje. "Eerst uitsnijden en dan voorzichtig weghakken." Eenmaal bezig ebt het geluid van langsrazende auto's naar de achtergrond. In het zand zitten stenen en keien, wat rechte lijnen maken bemoeilijkt. Bovendien is het lastig om het grote geheel te zien en ik ben bang om wat fout te doen. Als ik klaar ben schuif ik op mijn kont door het zand naar beneden om vervolgens te constateren dat mijn ruit ietwat scheef zit. "Geef niet!", zegt Hein geruststellend. Hij klimt behendig naar boven en begint fanatiek te hakken en snijden. Binnen no time zit de ruit perfect in het midden én zijn er nog wat sierlijke randjes toegevoegd.

Ik ben ervan overtuigd dat er weinig is wat Hein niet zou kunnen maken. Behalve zandsculpturen maakt hij nog veel meer kunst. Iedereen die wel eens door Haps is gereden, kan zijn huis zo aanwijzen, het is omgeven door zijn werken. Beelden, werken van ijzer, maar Hein maakt ook de meest prachtige tekeningen. Niet gek dat er onlangs een documentaire over hem gemaakt is. "Je kunt 'm bekijken door mijn naam in te typen op YouTube", besluit Hein. Zijn werken zijn overigens ook te zien op heinaldenhoven.blogspot.com.

Heb jij ook een bijzondere hobby? Een uniek beroep? Of een fantastische activiteit? Mail dan naar redactie@demaasdriehoek.nl en wie weet kom ik binnenkort bij jou langs.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant