Zonnepanelen op het dorpshuis in Ledeacker. Alle geschikte daken volleggen met zonnepanelen is bij lange na niet voldoende om als gemeente energieneutraal te worden. (tekst en foto: Kees de Bruijn)
Zonnepanelen op het dorpshuis in Ledeacker. Alle geschikte daken volleggen met zonnepanelen is bij lange na niet voldoende om als gemeente energieneutraal te worden. (tekst en foto: Kees de Bruijn)

Sint Anthonis zoekt locaties voor enorme zonneakkers

Algemeen 355 keer gelezen

SINT ANTHONIS | In het jaar 2035 energieneutraal zijn, hoe bereik je dat? Uit de meest haalbare opties kiest de gemeente nu voor zonne-energie. Om te beginnen met de optie om ongeveer 100 hectare land vol te laten leggen met zonnepanelen.

Deze 100 ha is 1% van de totale oppervlakte van de gemeente. Zonnepanelen die op daken liggen zijn daar niet bij gerekend. Onderzoek wijst uit dat zonnepanelen op land pas rendabel zijn als er ongeveer 30 hectaren bij elkaar worden gelegd. Dus de gemeente Sint Anthonis is op zoek naar initiatiefnemers die dergelijke grote zonneakkers willen aanleggen. Zonnepanelen op het land worden echter gezien als bouwwerken, dus er dient nauwkeurig beken te worden waar deze bouwwerken acceptabel zijn en of ze goed ingepast kunnen worden in het landschap. Er hebben zich al grondeigenaren gemeld bij het gemeentehuis. Als particulier verpachter grond beschikbaar stellen als zonneakker kan financieel aantrekkelijk zijn.

Inmiddels wordt nog onderzoek gedaan naar het gebruik van de grond ónder de panelen, want dat is in principe kostbare en schaarse landbouwgrond. Verder gelden er geen beperkingen voor velden kleiner dan 5 ha als het bijvoorbeeld om een lokaal energiecoöperatie-initiatief gaat.

Behalve inzetten op energiezuinige maatregelen zijn er niet veel alternatieven voor olie en gas. Massale inzet van co-vergisting is ook mogelijk in gemeente Sint Anthonis, maar biomassa concurreert met de bodemkwaliteit en is ook om andere reden discutabel. Sint Anthonis wil dit jaar in oktober zonneakker-projecten in de gemeenteraad bespreken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant