Afbeelding

Open tuberculose geconstateerd bij leerling Merletcollege

Algemeen 2.225 keer gelezen

CUIJK | Bij een leerling van het Merletcollege in Cuijk is afgelopen week open longtuberculose vastgesteld. De leerling is in isolatie opgenomen in het ziekenhuis en met een behandeling begonnen. De GGD start Hart voor Brabant een bron- en contactonderzoek.

Het contactonderzoek gaat volgens het zogenaamde ringprincipe. In de eerste ring onderzoekt de GGD de personen die het meest intensief contact met de leerling hebben gehad. Afhankelijk van de resultaten wordt het onderzoek uitgebreid met de minder intensieve contacten, de tweede ring. De GGD bekijkt na elke stap of er meer mensen onderzocht moeten worden. Het is bekend met welke andere leerlingen en medewerkers de leerling contact heeft gehad.

Het onderzoek bestaat uit een Mantoux-test, een prikje in de linker onderarm dat twee tot drie dagen later wordt afgelezen. Leerlingen en medewerkers die in aanmerking komen voor het onderzoek, krijgen hierover persoonlijk bericht. De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting in september bekend.

Alle ouders/verzorgers van leerlingen van het Merletcollege zijn via e-mail over de situatie geïnformeerd. Daarnaast geeft de GGD voorlichting aan leerlingen (en hun ouders/verzorgers) en medewerkers, die voor onderzoek in aanmerking kúnnen komen.

Tuberculose is een infectieziekte. De bacterie is alleen overdraagbaar via de lucht: als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en een ander de bacterie inademt. Wanneer iemand de bacterie heeft ingeademd, is hij/zij drager van de bacterie. Als je niet ziek bent, ben je ook niet besmettelijk. De kans dat deze persoon in de toekomst de ziekte tuberculose ontwikkelt is tien procent. Een medicijnbehandeling kan dit in de meeste gevallen voorkomen. Tuberculose is tegenwoordig goed te behandelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant