Afbeelding

Loop mee met De Mars langs de Zuiderwaterlinie

Algemeen 182 keer gelezen

REGIO | Vanaf Grave helemaal naar Bergen op Zoom; tot zover reikt de Zuidwaterlinie. Met 165 kilometer de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Van 16 tot 23 september vormt de linie het decor van wandeltocht De Mars.

Gedurende een week lopen wandelaars vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij deze vrolijke en kleurrijke stoet, waarin ook Prinsen Carnaval, bekende Brabanders, gildes en kunstenaars meelopen. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op culturele en culinaire verrassingen. De Mars trekt over de gehele lengte van de linie. Aan weerszijden startend worden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. Elke dag start een etappe vanuit een gemeente aan de oostkant van de linie en een etappe vanuit de westkant. Op 23 september vindt het slotfeest plaats in Heusden, de vestingstad die dit jaar tevens haar 700-jarig bestaan viert. Wandelaars komen daar vanuit beide richtingen samen om dj La Fuente De Mars af te zien sluiten met een optreden. .

Verhaal Zuidwaterlinie
De Mars voert wandelaars langs natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie. Onderweg wordt het verhaal van de Zuiderwaterlinie verteld, is er verrassend locatietheater en worden de wandelaars getrakteerd op Brabantse streekproducten. Samen met natuurorganisatie IVN en NL Zoemt werd het educatieve programma 'De Zuiderwaterlinie Zoemt!' voor het basisonderwijs ontwikkeld: op speelse wijze maken leerlingen kennis met de natuur langs de Zuiderwaterlinie. Zij gooien hun zelfgemaakte zaadbommen langs de Zuiderwaterlinie, waardoor volgend voorjaar een knallend palet van bloemen te bewonderen is. Ook worden de kunstwerken van kunstenaar Tijs Rooijakkers tijdens iedere etappe op de route geplaatst. Gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, Henri Swinkels, verkende het nieuwe Zuiderwaterlinie wandelpad alvast. Twintig weken lang wandelde hij om de verschillende schakels langs de linie symbolisch te verbinden. Tijdens elke etappe liepen er bewoners mee van het gebied waarin hij op dat moment wandelde. Zijn ervaringen zijn te bekijken via de vlogs 'Henri wandelt de linie'.

Meer informatie
Iedereen is welkom om gratis deel te nemen aan een of meerdere etappe(s) van De Mars en om de wandelaars op 23 september feestelijk te onthalen.
Kijk voor meer informatie en deelname op www.zuiderwaterliniemars.nl/de-mars.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant