Felix Annan in actie namens Feyenoord Fetteh Ghana op de Copa del Agatha van 2011. (foto: Gerno de Haas)
Felix Annan in actie namens Feyenoord Fetteh Ghana op de Copa del Agatha van 2011. (foto: Gerno de Haas)

'Copa zal altijd speciaal plekje in mijn hart houden'

Voetbal 1.256 keer gelezen

Felix Annan was één van de opvallendste verschijningen op de Copa del Agatha 2011. De 23-jarige goalie stond die toernooi-editie onder de lat bij Feyenoord Fetteh Ghana. Naar eigen zeggen kan hij zich de Copa nog goed herinneren, want hij werd uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi en maakte hij er vrienden voor het leven. "De Copa del Agatha zal altijd een speciaal plekje in mijn hart houden", vertelt Annan.

"Het toernooi herinner ik me alsof ik er gisteren speelde, want ik werd er uitgeroepen tot beste doelman", vervolgt hij. "Dat maakt het tot een 'memory never to forget'. De Copa heeft me ook veel exposure gegeven, want na terugkeer in Ghana na het toernooi kon een contract tekenen bij de grootste club van het land: Asante Kotoko en een paar maanden later werd ik opgeroepen voor de nationale ploeg van Ghana onder 20 jaar." 
Uiteindelijk moest Feyenoord Fetteh Ghana de titel op de Copa del Agatha 2011 aan Shakthar Donetsk laten, maar er werden meerdere individuele prijzen gewonnen. "In de groepsfase wonnen we nog van ze, maar we misten de finale uiteindelijk net." De dans die de spelers van Fetteh kort na afloop van het toernooi maakten rondom de zieke Frans Burgers, maakte veel indruk op het publiek en de leden van de organisatie. "Dat is voor ons normaal om te doen voor zieke familieleden en vrienden. Het is dankbaar, want het geeft mensen kracht", legt Annan uit.

Talentvol
Annan is niet de enige speler uit zijn lichting die uiteindelijk is doorgebroken in het profvoetbal. "De bekendste is waarschijnlijk Bernard Mensah van Atlético Madrid, maar ook de tweelingbroers Leslie en Kenny Boakye en Joseph Amoah zijn doorgebroken en spelen nu in Portugal. Sommige jongens spelen in Frankrijk en Wonkye speelt voor een topclub in Guinee. Onze groep barstte van het talent en bijna iedereen vergaat het goed."
Zelf hoopt Annan nog ooit in Europa te kunnen spelen. "Ik heb twee maanden mee mogen trainen bij Club Brugge, maar Asante en de club kwamen helaas geen transfersom overeen. Daarom moest ik terugkeren en heb ik me in Ghana zelf doorontwikkeld als keeper. Vooral de faciliteiten en hoe alles geregeld is in Europa, vergeet ik niet snel. Qua professionalisering en voorbereiding ligt Europa ver voor op Afrika."
Asante Kotoko, de huidige werkgever van Annan, is de grootste club van Ghana. Sommige thuiswedstrijden trekken meer dan 30.000 toeschouwers. "Het is niet alleen de grootste club in Ghana, maar ook één van de beste van Afrika", onderstreept hij. "Het niveau van onze hoogste divisie is echt niet slecht, maar het kan niet vergeleken worden met Europa."
Annan heeft inmiddels een flink CV opgebouwd in Kumasi (tweede stad van het land). "Ik ben drie keer landskampioen geworden en heb één FA Cup gewonnen in de zeven jaar dat ik hier ben. Daarbovenop komen nog een aantal individuele prijzen."

Persoonlijk
Annan zit vol ambities voor de toekomst. "Mijn persoonlijke doelen zijn om nog meer naam te maken voor mezelf in Ghana en zo een transfer naar Europa te verdienen", zegt hij. "Ik hoop anderen te kunnen inspireren en hopelijk kan ik bijdragen om het leven van mensen te verbeteren, want het is zeker niet altijd gemakkelijk in Ghana."
De band met Europa is sterk. Mede dankzij Gerno de Haas. De Cuijkenaar, huisfotograaf van de Copa del Agatha en voetbalvereniging SIOL, is volgens Annan 'een vriend voor het leven'. "Dat gaat eigenlijk veel verder dan vriendschap", lacht Annan. "Wij zijn familie! Ik ontmoette hem op de Copa del Agatha, maar pas na het toernooi raakten we met elkaar aan de praat via Facebook. Toen ik in 2015 op vakantie was in België, bracht hij met zijn gehele familie een verrassingsbezoek aan mij. Dat zal ik nooit vergeten. Niet alleen de Copa, maar ook Gerno en zijn familie nemen een speciaal plekje in mijn hart in."

De Copa del Agatha start vrijdag 3 augustus met een clinic voor kinderen tussen 6 en 14 jaar oud. Het toernooi zelf is op zaterdag 4 en zondag 5 augustus. Deelnemers zijn de onder 19-ploegen van Paris Saint Germain, Leicester City, NEC, Standard Luik, Figuierense en Odense BK. Op zaterdagavond 4 augustus is onder meer een feestavond met Nederlandstalige muziek. Meer informatie over de jubileumeditie van de Copa del Agatha in de speciale bijlage van De Maas Driehoek die dinsdag 31 juli huis-aan-huis verschijnt.

Gerno de Haas en Felix Annan zijn vrienden voor het leven.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant