De vissen zijn van de Strijpsche Beek overgezet naar de Maas.
De vissen zijn van de Strijpsche Beek overgezet naar de Maas.

Grote reddingsactie van vissen in de Strijpsche Beek

Landbouw / Visserij 366 keer gelezen

OPLOO | De aanhoudende droogte heeft er toe geleid dat delen van de Strijpsche Beek, gelegen tussen Westerbeek en Sint Anthonis, bijna droog staan. Gevolg is dat de vissen in de beek vrijwel geen zuurstof meer krijgen en naar adem happen. Medewerkers van het waterschap hebben de vissen daarom overgezet naar de Maas.

De reddingsoperatie vond plaats ter hoogte van Oploo. Vrijdagmiddag hebben medewerkers van Aa en Maas enkele duizenden vissen uit de beek gehaald en overgebracht naar de nabijgelegen Maas bij Sambeek. Ook andere waterdiertjes als salamanders en slakken zijn gered. De vissen in het molenwiel bij de molen in Oploo hebben het eveneens moeilijk. Hier heeft het waterschap een beluchtingspomp geplaatst, die meer zuurstof in het water brengt, zodat de vissen het minder benauwd hebben.

Naar de Maas
Het waterschap houdt al weken in de gaten of er beken en sloten zijn waar vissen het moeilijk hebben vanwege de droogte. Al een aantal keren zijn er vissen uit droogvallende waterlopen overgezet naar beken en sloten waar nog voldoende water in staat. Bij de Strijpsche Beek was de nood hoog en actie was nodig om grootschalige vissterfte te voorkomen. Omdat er in de nabijheid van de Strijpsche Beek geen andere beken en sloten zijn met voldoende water, heeft Aa en Maas aan Rijkswaterstaat (RWS) gevraagd of zij de vissen en andere waterdiertjes mocht loslaten in de Maas. RWS heeft het verzoek ingewilligd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant