Frank Lindner met zijn maatje kater Sinjo. (foto: Aileen van Tilburg)
Frank Lindner met zijn maatje kater Sinjo. (foto: Aileen van Tilburg)
Aileen Doet

Glazenier Frank Lindner: "Glas is kleur op z'n mooist"

Algemeen 1.003 keer gelezen

VIERLINGSBEEK | "Ik heb van mijn beroep mijn hobby gemaakt", vertelt Frank Lindner met terechte trots. Frank is glazenier en heeft een prachtig atelier aan huis in Vierlingsbeek. Zijn grootste passie? De zogenaamde kleine objecten, vaak memorials. Dit zijn zeer persoonlijke kunstwerken gemaakt van glas.

Door: Aileen van Tilburg

Frank begon zijn carrière op de Kunstacademie in Tilburg, maar verruilt die opleiding na één jaar voor de HBO opleiding Toegepaste Kunsten in Maastricht. Die opleiding maakt hij af en daarna gaat hij naar de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. "Daar zat ik niet helemaal op mijn plek, maar door een docente kwam ik in contact met glas. Ik was meteen verkocht. Glas is eigenlijk zand en dat staat voor aarde. Daarnaast spreekt de transparantie mij heel erg aan. Glas is kleur op z'n mooist", aldus Frank.

Hij specialiseert zich in het vak bij de Zaansche Glas-in-Lood-Zetterij. "Toen ik mijn baan verloor, ben ik voor mezelf begonnen. Dat is nu 36 jaar geleden", vertelt Frank.

Inmiddels is zijn werkveld enorm breed. Hij maakt glas-in-lood-ramen, verricht restauratiewerkzaamheden, maar houdt zich het liefst bezig met creatieve projecten. "Dat houdt mij wakker. Daarbij kan ik écht mijn creativiteit gebruiken", vertelt Frank terwijl hij mij rondleidt door zijn atelier. Ik voel mij een beetje ongemakkelijk, omdat ik nogal onhandig ben. Geen goede combinatie met overal glasplaten. Voorzichtig manoeuvreer ik mij tussen de breekbare spulletje. "Scherven brengen geluk toch?", probeer ik mezelf alvast in te dekken. "Dat zeggen ze", beantwoordt Frank. "Maar dan zou ik wel heel veel geluk moeten hebben", grapt hij.

Voor de kleine objecten verdiept Frank zich in de persoonlijkheid van de opdrachtgever. Ik vraag hem hoe hij dat doet. "Door goed te luisteren", zegt Frank. "En vaak kan ik ook veel voelen. Wij mensen zien slechts drie procent van wat er is in het universum. Dat heeft alles te maken met frequenties. Ik probeer ook wel eens naar een andere frequentie te gaan. Zo zie ik vaak welke kleuren bij mensen passen."

Dat wekt mijn nieuwsgierigheid. "Welke kleuren passen er bij mij?", vraag ik geïnteresseerd. Frank denkt na en zegt: "aardetinten, zoals mosgroen. Maar ook okers, oxide rood en paars." Hij wijst op een werk dat voor een raam hangt. "Die kleuren passen goed bij jou."

Als klanten het ook eens zijn met het kleurenpalet, gaat Frank aan de slag met het ontwerp. Tussendoor wordt er regelmatig afgestemd, tot het perfecte persoonlijke werk ontstaat. "Ik heb heel veel verschillende dingen gemaakt. Soms verwerk ik ook as in mijn kunst. Ik maak werken voor bij mensen thuis, maar ook voor op grafstenen. Vaak voor overledenen, maar ook bij geboorten of andere bijzondere gebeurtenissen."

In zijn atelier heeft Frank veel werk uitgestald staan. Regelmatig komen mensen zomaar even binnenlopen. "Dat mag altijd! Ik heb hier al meer dan 35 nationaliteiten binnen gehad", vertelt hij.
Op 7, 8 en 9 september doet hij mee met de open atelierroute van Kunstcollectief Kunstkolk uit Boxmeer. Ook dan zijn bezoekers uiteraard van harte welkom.

Voor meer informatie kijk op de website van Frank www.atelier-estrella.nl.

Oproep
Heb jij ook een bijzondere hobby? Of een uniek beroep? Stuur mij dan een mailtje via
redactie@demaasdriehoek.nl.

Aileen van Tilburg
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant