Archieffoto.
Archieffoto.
column Koos

Alsof de pastoor met kerst op wintersport gaat

  •   keer gelezen

COLUMN | In Mill zijn ze niet goed bij hun hoofd. En de kroegbazen daar zijn van Lotje getikt. Dat dacht ik even toen ik hoorde dat vijf kroegen in Mill tijdens de jaarlijkse kermis hun deuren sluiten. Nou weet ik wel dat de lokale kermissen niet meer die jaarlijkse hoogmissen der feestvierders zijn, maar dit leek me een beetje doorschieten.

Het klonk me in de oren als zoiets dat de pastoor met kerst zijn kerk op slot doet en op wintersport gaat.

Ho ho, eerst even goed luisteren. Die kroegbazen in Mill zijn misschien wel slimmer dan de rest. In plaats van op eigen borst te rammelen, slaan ze de handen ineen. In plaats van in elke kroeg een kermis van lauw loene, zetten ze nu samen een grote tent midden in het dorp. Sterk plan, lijkt me.

Van een tanend verschijnsel proberen ze in Mill toch nog iets te maken. Want zij weten ook wel dat de tijden niet meer terugkomen dat met de kermis heel Mill vol liep, alle kroegen uitpuilden en het bier in de grote tenten bij Pietje Heijs en café Royal niet aan te slepen was.

Kermis 2.0 dus. Laat ze maar schuiven daar in Mill. Met links en rechts nog een festivalletje komen ze er de tijd wel door. Dat met al dit positief gedoe het zelfvertrouwen af en toe een beetje doorschiet, moeten we maar op de koop toenemen. Want ze willen als gemeente nou ook nog zelfstandig blijven. Leuk idee, laat hen maar even in die waan. Komt allemaal wel goed, net als met hun kermis. Nog een paar jaar wachten, dan hoeven de vijf kroegbazen zelfs niet meer een grote tent te plaatsen, maar kunnen ze de kermisgangers aan het zuipen zetten in het gemeentehuis dat dan geen gemeentehuis meer is.

En wanneer komt er nou eens eindelijk een reprise van Spel zonder Grenzen? Mill was wereldberoemd, een ijzersterk team van boerenzonen en mooie meiden, was bijna wekelijks op tv. Blozend van opwinding zaten we te kijken tot een van de deelnemers die wij persoonlijk kenden, tegen de groene zeep-helling op moest klauteren. Jammer dat Dick Passchier vorig jaar is overleden. Maar tv-presentatrice Judith Bosch zal toch wel te verleiden zijn?

Zou me niet eens verbazen als ze spontaan naar de kermis 2.0 komt.

Koos

Meer berichten