Archieffoto.
Archieffoto. (Foto: )
column Koos

Onze Prinsjesdag weer net zo flut als in Den Haag

  •   keer gelezen

COLUMN KOOS | Slapen komt er nog nauwelijks van. Al voordat de krantenman 's morgens mijn brievenbus laat rammelen, sta ik op de deurmat te wachten. En op bezorgers van de weekbladen wacht ik niet, ik fiets de kantoren af om een vers exemplaar op te halen. Want wie komt er met de eerste onthulling over de nieuwe begrotingen van onze gemeenten? Waar zit het lek van onze eigen Prinsjesdag? Welke verrassing heeft onze lokale overheid voor ons in petto? Krijgen we een meevaller? Welk groots nieuw plan is er in het gemeentehuis bedacht?
Of wordt de aanbieding van de begroting voor het nieuwe jaar net zo flut als die van onze makkers in Den Haag? Ofwel een hoop drukte om niks? De koopkracht die maar liefst 0,2 % hoger uitvalt dan was voorspeld, waar hebben we het over? In mijn geval wordt het trouwens 0,1% minder. Gut, wat zal ik daar ongelukkig van worden. Net zo ongelukkig als straks van het gejank van de oppositie in mijn gemeenteraad dat de onroerendgoedbelasting met 1,3% omhoog gaat. Allemachtig, waar hebben we het over?
Een hoop gezeik op een riek, zou mijn ouwe heer zeggen.
De begrotingsbehandelingen van onze gemeenteraden staan voor de deur. De begrotingsbehandeling, dat is toch de hoogmis der democratie? Dat zou toch het moment moeten zijn dat de dames en heren gemeenteraadsleden eens flink van leer trekken? Met het verwerken van mijn eigen teleurstelling, wil ik u behoeden voor uw domper: het wordt weer niks. Begrotingen van tientallen miljoenen worden vastgesteld, toch geen flauwekul zou je zeggen, maar het zal weer gaan over slecht verlichte fietspaden en ongemaaide wegbermen.
Zoveel fantasie heb je toch niet nodig om er iets leuks van te maken? Ik garandeer u dat in die begrotingen van pakweg 50 miljoen van bijvoorbeeld Boxmeer en Cuijk een hoop flauwekul zit. Nog steeds wacht ik op dat raadslid, links of rechts, die daar eens even doorheen stiert. We moeten duurzamer worden, de internet-dienstverlening staat nog in de kinderschoenen, dorpen worden wijken, verenigingen hebben geen vrijwilligers meer, er moeten veel meer huizen bij.
Geachte raadsleden, gooi het roer om, ontsla wat personeel, schrap alle onzin uit de begroting, hou op met elkaar vliegen afvangen en kom met plannen die passen bij 2018. De begrotingsbehandeling is geen ritueel maar een uitgelezen kans voor veel. Ik wil vuurwerk zien en horen. En écht nieuwe plannen.

Koos

Meer berichten