Directeur BiblioPlus Cyril Crutz vindt de periode van de gemeentelijke begrotingen een spannende tijd. (Tekst en foto: Annelies Graafsma)
Directeur BiblioPlus Cyril Crutz vindt de periode van de gemeentelijke begrotingen een spannende tijd. (Tekst en foto: Annelies Graafsma)

Bibliotheken na koersverandering een succes

Algemeen 683 keer gelezen

REGIO | Wie de veranderingen in de bibliotheken van Grave, Cuijk, Boxmeer, Mill, Sint Anthonis en aan de ander kant van de Maas, in Gennep en Bergen niet heeft opgemerkt, komt er te weinig.

Tekst en foto: Annelies Graafsma. 

De koersverandering van uitleen van boeken naar een 'kenniskeuken' is in 2017 ingezet, vertelt directeur Cycril Crutz van BiblioPlus. De resultaten mogen er zijn. Naast dat er nog steeds 800.000 boeken per jaar worden uitgeleend, komen mensen om andere redenen naar de bibliotheek. Ze bezoeken lezingen, delen kennis, inspireren elkaar of kijken naar een voorstelling. Crutz: "De bibliotheek van nu is een openbare plek; de verbindende rol zetten we in en de gemeentebesturen werken hard mee om er een succes van te maken."

Crutz wil vooruit kijken, de pijnlijke financiële ingrepen liggen achter hem. Er is een samenwerkingsconvenant met de gemeentebesturen dat tot eind 2019 loopt. De bibliotheek krijgt subsidie maar heeft in 2017 zes ton moeten inleveren. Crutz: "De nieuwe koers heeft ontwikkelingstijd nodig. We zitten nu bijvoorbeeld met wel 15 organisaties om de tafel om in de Bibliotheek mensen te helpen met financiële vragen. We hebben een Geheugenhuis, een Mamacafé en een Taalcafé. Samen met andere cultuurinstellingen worden lezingen, ook voor kinderen, georganiseerd, bijvoorbeeld in Grave, Cuijk en Boxmeer. We zijn een openbaar podium; gemakkelijk toegankelijk voor iedereen, een ontmoetingspunt.''

Crutz vertelt enthousiast over 'nieuwe kennisoverdracht'. De korte cursussen voor jongeren (vanaf 8 jaar) over programmeren, robotica, 3D printen en stopmotion & greencreen zijn al een succes. "We maken ze mediawijs en ze experimenteren volop."

De periode van de gemeentelijke begrotingen is een spannende tijd. In november dit jaar gaat Crutz met de wethouders om de tafel om de samenwerkingsovereenkomst te evalueren. Crutz benadrukt de maatschappelijke rol van de bibliotheken: "We richten de bibliotheken ook fysiek multifunctioneel in. Vanaf november is het Taalhuis in alle vestingen open. Je kunt er naar toe met een ingewikkelde brief, er staat een computer waarop je kunt oefenen en er zijn taalmaatjes. Dat helpt gemeenten ook; ze weten dat er bij een kopje koffie een laagdrempelige mogelijkheid is om mensen vooruit te helpen. We realiseren dit alles met een hele krappe bezetting".

Mensen ontdekken de bibliotheek opnieuw. Boeken lenen kan online, ook e-books. Crutz: "We hebben een nieuwe leverancier die in de gaten houdt welke boeken De Wereld Draait Door bespreekt. We kunnen zo snel anticiperen op publiciteit. De klant wil niet meer weken wachten totdat het boek er is."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant