Fragment uit Excellent-Volkel van afgelopen zondag. Op de achtergrond de 'eigen' accommodatie van de Oploonaren. (foto: Jeff Meijs)
Fragment uit Excellent-Volkel van afgelopen zondag. Op de achtergrond de 'eigen' accommodatie van de Oploonaren. (foto: Jeff Meijs)

'Als Excellent-bestuur zijn wij niet op voorhand tegen een fusie'

Voetbal 527 keer gelezen

OPLOO | Excellent viert in 2019 haar 60-jarig jubileum. De dorpsclub uit Oploo leeft volop. Het vaandelteam speelt alweer een paar jaar in de derde klasse en de jeugdafdeling floreert. Om die krachtige status te behouden, heeft Excellent onlangs flinke stappen gezet richting de toekomst. "Je moet het dak repareren als de zon schijnt. Want over vijf jaar staan wij er als club misschien wel heel anders bij dan nu", vertelt voorzitter Jos Rutten.

Door Martijn Schwillens

Niet dat er reden is voor paniek. In tegendeel zelfs. Excellent kent zeer veel senioren- en jeugdelftallen en ook de selectie kan jaarlijks putten uit nieuwe talenten die de overstap vanuit de U19 maken. Toch zitten leden van Excellent samen met leden van Westerbeekse Boys en SVS in een gezamenlijke commissie die een verregaande samenwerking gaat onderzoeken. "We werken al intensief samen met de jeugd en SVS vroeg ons of ook een verdere samenwerking met de seniorenafdelingen mogelijk zou kunnen zijn. In de commissie zitten van alle drie de verenigingen evenveel mensen. Die gaan nu onderzoeken hoe een samenwerking vorm moet krijgen, waarbij ook de optie van een fusie wordt bekeken. Op dit moment kunnen Excellent en SVS prima hun eigen broek ophouden, maar we weten dat door de krimp die situatie over vijf jaar zomaar anders kan zijn. Dan word je mogelijk gedwongen tot een fusie, terwijl je nu in alle rust zo'n fusie kunt onderzoeken." Hij benadrukt: "Als bestuur zijn wij niet op voorhand tegen een samengaan. Dat weten de leden ook."

Privatisering
Het sportcomplex van de Oploonaren is inmiddels volledig in handen van Excellent, dat het privatiseringstraject met de gemeente Sint Anthonis heeft afgerond en 20 jaar lang eigenaar van de kleedruimten is. "We krijgen geld voor het onderhoud en beschikken gelukkig over voldoende vrijwilligers die zich bezighouden van het onderhoud. Met het geld dat we besparen met het onderhoud, willen we de kantine gaan verbouwen."
Die kantine is overigens altijd al in bezit van Excellent geweest. "En vormt een mooie inkomstenbron voor onze club", weet Rutten. "Verschillende verenigingen uit het dorp, zoals VCP (volleybal, red.), maken al gebruik van de kantine. Als we als bestuur willen vergaderen, moeten we altijd ruim van tevoren inschrijven op de beschikbare ruimtes", lacht hij.

Jubileum
Excellent bestaat in 2019 zestig jaar en viert dat jubileum op twee verschillende data: 21 september en 21 december 2019. "Dat zijn de data waarop de vereniging is opgericht en de vereniging statutair is ingeschreven", verduidelijkt Rutten. In die statuten staat Excellent nog te boek als Rooms Katholieke Voetbal Vereniging. Het RKVV heeft de club inmiddels laten varen en ingeruild voor VV. "Als vereniging hebben we niets meer met de kerk."
Tijdens het jubileum zullen enkele activiteiten plaatsvinden, waaronder een expositie en een aanvulling op het eerder verschenen jubileumboek. "We pakken niet zo groot uit als bij het 50-jarig jubileum. Maar we willen er wel stil bij staan, want het kan zomaar het laatste jubileum in de hoedanigheid van Excellent zijn."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant