Sam Wassenberg kent geen vrees over het seizoen met UDI'19. 'We spelen volgens een duidelijke filosofie. Dat zorgt voor duidelijkheid.' (foto: Peter Kuijpers)
Sam Wassenberg kent geen vrees over het seizoen met UDI'19. 'We spelen volgens een duidelijke filosofie. Dat zorgt voor duidelijkheid.' (foto: Peter Kuijpers)

'UDI'19 staat in de winterstop gewoon weer bovenin de middenmoot'

Voetbal 350 keer gelezen

UDEN | UDI'19 is bezig aan een wisselvallig seizoen. Twee overwinningen kunnen de Udenaren tot nu toe overleggen in de Hoofdklasse B. De (te) lage klassering van UDI is volgens Sam Wassenberg geen reden tot paniek. "Ik ben ervan overtuigd dat we in de winterstop gewoon in de bovenkant van de middenmoot staan", vertelt de 31-jarige aanvaller.

Door Martijn Schwillens

Hoe het gaat? Wassenberg laat de vraag even op zich inwerken. "Bedoel je privé of sportief?", lacht hij. De kwinkslag in zijn stem maakt duidelijk dat het met dat eerste wel goed zit. "Ik word over acht weken vader. Het wordt ons eerste kindje. We krijgen een jongetje."

Te wensen over
Sportief heeft Wassenberg echter nog genoeg te wensen, zo laat hij weten. "Vroeger wilde ik als spits het liefst alle doelpunten zelf maken, maar inmiddels ben ik veel meer gericht op de teamprestatie. Ik win liever zonder zelf te scoren dan dat we winnen of gelijkspelen maar zelf een doelpunt maak", verduidelijkt de clubtopscorer van UDI, die tot op heden zes keer doel trof. "Het is dus geen doel op zich, maar ik verwacht dit seizoen toch zeker vijftien goals te maken."
Doelpunten kan UDI'19 wel gebruiken. De Udenaren zijn nog te erg afhankelijk van Wassenberg, die driekwart van alle UDI-goals (acht) voor zijn rekening nam. "We creëren te weinig kansen en de kansen die we krijgen maken we niet. Daardoor geven de resultaten een vertekend beeld. Met uitzondering van de wedstrijd tegen Baronie zijn we in geen enkele wedstrijd de onderliggende partij geweest. Tegen Nuenen (2-0) en Unitas (3-2) hebben we laten zien waartoe we in staat zijn. Dat we juist van hen hebben gewonnen, verbaast me niets, want dat zijn de tegenstanders die zelf ook graag willen voetballen. De Meern, RKAVV en Leonidas waren ploegen die heel defensief speelden en op de counter loerden. Dan maakt het veel uit of je 1-0 voorkomt of 0-1 achter", legt Wassenberg uit. "Tegen een ploeg als Leonidas verliezen we met 0-2, maar die wedstrijd hadden we écht met 3-1 moeten winnen."

Gewenste speelstijl
Wassenberg benadrukt dat de manier van spelen niet de reden voor de wisselende resultaten is. "We hebben onder deze trainer (Stefan Hoogsteder, red.) een weg ingeslagen die heel erg bij UDI en deze spelersgroep past. Hij houdt vast aan een bepaalde filosofie. Dat geeft duidelijkheid. Elke speler weet wat er van hem verwacht wordt. We spelen weer 4-3-3, zoals dat hoort bij een club als UDI. Ook in de jeugd spelen alle selectieteams 4-3-3. De laatste jaren hebben we trainers gehad die liever anders speelden. Maar de speelstijl en tactiek die de trainer voor ogen heeft, vergt wel een bepaalde scherpte en we zullen sneller de diepte moeten zoeken."
De woorden van Wassenberg komen overeen met die van zijn trainer, die vorige week tegenover Kliksport al aangaf dat het aantal kansen dat UDI creëert 'een punt van zorg' te vinden. "Er wordt te vaak voor de veilige manier van spelen gekozen, maar het maakt soms een groot verschil of je een bal diep of een bal breed geeft", weet Wassenberg. "Het geeft verdedigers namelijk de kans om zich weer te hergroeperen. Als buitenspeler of als spits wil je niet constant tegenover een overmacht komen te staan. Maar als ik zeg dat we een stuk scherper moeten zijn, is dat ook in de persoonlijke duels en natuurlijk wanneer we wel voor het doel weten te komen."

'Als die kleine...'
Met RKSV Minor, VC Vlissingen en IFC krijgt UDI'19 nu een reeks waarin punten gepakt moeten worden. "De zege op Unitas heeft voor vertrouwen gezorgd. Als die kleine straks geboren is, staat UDI gewoon bovenin de middenmoot", verzekert Wassenberg tot slot. Op papier is laagvlieger Minor, zondag om 14.00 uur te gast in Uden, alvast een ideale tegenstander voor een tweede overwinning op rij.

Programma Hoofdklasse B:
14.00 uur:
Gemert - Alphense Boys
UDI'19/CSU - Minor
De Meern - Nuenen
IFC - Groene Ster
14.30 uur:
Baronie - Leonidas
SV Meerssen - Papendorp
Halsteren - Vlissingen
RKAVV - GVV Unitas

Stand Hoofdklasse B:
1. Halsteren 6-16
2. Gemert 6-15
3. Groene Ster 6-13
4. Baronie 6-13
5. Unitas 6-12
6. Nuenen 6-10
7. Meerssen 5-8
8. RKAVV 6-7
9. IFC 6-7
10. UDI'19 6-7
11. Leonidas 6-7
12. Vlissingen 6-6
13. Alphense Boys 6-5
14. Minor 6-5
15. De Meern 5-1
16. Papendorp 6-1

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant