Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column Koos

Wanneer komt er weer eens een onvervalste rel?

Column 275 keer gelezen

Als een enorm bouwwerk van Lego-stenen in Overloon – er kwamen in het weekend meer dan duizend mensen op af – zo ongeveer de grootste sensatie van de laatste weken is, dan weten we wel hoe laat het is. We staan er niet best op met onze opwinding.

Met het doornemen van de kranten ben je tegenwoordig weinig tijd kwijt. Dat is een klein voordeel dat ik liever niet zou hebben. De vonken vliegen er niet bepaald af als de gemeenteraden hun messen slijpen voor hun grootste geschilpunten. In Gennep keuvelen ze wat braafjes over een bruggetje over de Niers, Grave beraadslaagt over de hoogte van de hondenbelasting, Cuijk moet iets leuks zien te bedenken voor het gebouw van de naar Den Bosch vertrekkende milieudienst en Boxmeer werkt met zachte hand de gemeentesecretaris de deur uit. Nou kun je van alles aanmerken op St. Anthonis maar daar hebben ze toch echt de allerleukste klus voor zichzelf bedacht: hoe maken we nog snel tien miljoen op voordat we bij een andere gemeente worden geveegd? Kortom, geen vuiltje aan de lucht, ieder doet zijn plas en alles blijft zoals het was. Wanneer krijgen we nou weer eens een onvervalste echte rel? Eentje waarvoor je de bezorger al bij het begin van de straat je krant uit zijn handen rukt? Voor een goed verhaal over een burgemeester die met een ambtenaar van het andere geslacht de bezemkast indook, moeten we ruim een halve eeuw terug in de geschiedboeken van Boxmeer. Jawel, in Mill plaste een burgemeester ook wel naast het potje, maar daar is niks over geschreven, dus daar weet ik verder ook niks van. Sterk verhaal was ooit ook eens die plaatselijke broederij die vrachtwagens half-uitgebroede proefkippetjes op de vuilstort in St. Anthonis kieperde. De vuilstort veranderde binnen een paar dagen in een enorme kippenren. De Partij voor de Dieren heette toen nog Samen Welzijn. Dat werd dus heibel. Tijdens mijn wekelijks uurtje bij de psycholoog op de bank kwam de vraag aan de orde waarom ik zo amechtig op een rel zit te wachten.

Ben ik een ziekelijke rel-nicht? Moet ik me erbij neerleggen dat ik op een fijne, rustige plek woon? En is mijn probleem dat het nooit goed is of het niet deugt?

Kan die Lego-tentoonstelling in Overloon nog een keer open? Lijkt me leuk, als kind altijd al gewild, maar ik had niet zoveel steentjes. Misschien ben ik daardoor wel een rel-nicht geworden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant