Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
Column Koos

In Oploo voetbalt een homo gewoon mee

Column 397 keer gelezen

Voordat u me nu gaat feliciteren met mijn bijzondere gave om ontwikkelingen te voorspellen, wil ik daar wat relativerende opmerkingen over maken. Niet omdat ik zo bescheiden ben. Sommige dingen zijn gewoon logisch, maar Cruijff zei ook al dat je sommige dingen pas begrijpt als je ze ziet. Of zoiets.

Ik maakte enkele weken geleden Wilbertoord en St. Hubert complimenten omdat ze over de dorpsgrenzen heen durven kijken en hun voetbalclubs laten fuseren. Het begin van het einde van geneuzel en gekrakeel over trots op eigen dorp en meer van die onzin. De pastoors hebben het al moeten inzien en in een mum van tijd veel godshuizen gesloten. De Rabobank heeft nog een stuk of drie van de 32 kantoren van weleer over. In menig dorp vind je al geen supermarkt meer. Dorpsgrenzen bestaan niet meer. En dat elk dorp recht heeft op zijn eigen voorzieningen hoor je nog alleen van een gemeenteraadslid in verkiezingstijd.

Nu zijn het Oploo, Westebeek en Stevensbeek die er hard over nadenken om hun voetbalclubs te laten fuseren. Ze denken er nog over na, maar neem van mij aan dat het gaat gebeuren. Kijk eens naar de statistieken van de bevolkingsopbouw in de dorpen. Je schrikt je een hoedje als je ziet hoeveel baby's er te weinig worden geboren om van een gezonde bevolkingsopbouw te kunnen spreken. Een eigen club overeind houden, kan soms domweg niet meer. En van rivaliteit hebben de jongeren steeds minder last. Natuurlijk, in Overloon en Vierlingsbeek moet je nog niet beginnen over een fusie. Is ook niet nodig, voorlopig zijn beide nog groot genoeg. En dat gedoe rond hun derby's is natuurlijk ook hartstikke leuk. Net als in Langenboom en Mill. Sommige ruzies moet je cultiveren. Zeker als het om voetbal gaat. Er is ooit eens een paus geweest die opmerkte dat voetbal de belangrijkste bijzaak van de wereld is. Dat had de goede man goed gezien.

En nou moet de politiek het nog gaan zien. Die denken nog in enge dorps- en gemeentegrenzen. Of ze zijn bijvoorbeeld net als de SP in Boxmeer heel erg druk met andere bijzaken. Laatste wapenfeiten van die SP: vragen om een stoel bij de gemeentebalies te zetten en de regenboogvlag uit te hangen. In Oploo, Westerbeek en Stevensbeek schuiven ze een stoel aan als er eentje slecht ter been is en een homo voetbalt gewoon mee. Die denken al een paar stappen verder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant