Afbeelding
Foto: HEIJLIGERS

Nacht van de nacht: struinen door het donker

Algemeen 204 keer gelezen

REGIO | Zaklamp uit en gaan! Het motto op zaterdag 27 oktober tijdens 'Nacht van de nacht'. Door heel Nederland wordt die dag aandacht gevraagd voor lichtvervuiling met allerlei activiteiten die - je raad het al - in het donker plaatsvinden. Zo ook in onze regio. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

De Nacht van de Nacht is een evenement van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling. Lichtvervuiling vormt, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Niet alleen mensen hebben er last van. Een overdaad aan licht verstoort ook het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten. Dit heeft allerlei indirecte gevolgen. Veranderingen in de verhouding tussen licht en donker is vaak het natuurlijke signaal voor veranderingen in gedrag, zoals trek- en broedgedrag en voedsel zoeken.

Het Raamdal
IVN Grave houdt op zaterdag 27 oktober een avondwandeling door het Raamdal. De wandeling gaat om 20.00 uur van start bij de tennisbaan, Karweg 2 in Escharen. Jong en oud kan deelnemen aan deze bijzondere wandeling door een donker stukje natuur. Om 20.00 uur is het donker. Schemer- en nachtdieren worden actief. Er zijn vreemde geluiden in het bos te horen. Behalve over de natuur en het dierenleven vertelt de gids ook over het heelal en ons zonnestelsel. De wandeling is vroeg in de avond gepland zodat ook kinderen mee kunnen doen met deze spannende wandeling. Het is belangrijk om bij zo'n wandeling je ogen te laten wennen aan het donker. Het is daarom de bedoeling dat er tijdens de wandeling geen zaklampen worden gebruikt.

Gasselse bossen
IVN Cuijk De Groene Overlaat houdt een twee uur durende excursie door de Gasselse bossen. Het begin- en eindpunt van de nachtelijke tocht is bij molen Bergzicht aan Hoeve 23 in Gassel. De wandeling start om 19.00 uur. Om 21.00 uur wordt de wandeling afgesloten met een kop koffie, thee of een lekkere warme chocomel. De kosten bedragen 2 euro.
Meer informatie: 0485-314668 of acb.verheijen@hetnet.nl.

Nationaal Park De Maasduinen
Ook in Wellerlooi kun je 's avonds door de natuur struinen. Vanaf Jachthut Op den Hamer, Twistedenerweg 2 in Wellerlooi, trekt een tocht om 19.30 uur naar Nationaal Park De Maasduinen. De activiteit is gratis en duurt circa 2 uur.
Denk aan stevig schoeisel en een verrekijker. Aanmelden is niet nodig.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten en meer informatie op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant