Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column koos

Laat 'ze op het gemeentehuis' mijn rotzooi maar betalen

Column 136 keer gelezen

Ik heb mijn kar vol geladen. En nu? Tuin al een beetje winterklaar, de zieke buxus eruit gesodemieterd, veel blad, wat takken. Kortom; de kar vol. Ga ik het doen volgens de hier algemeen geldende normen – die van mijn vrouw – dan moet ik trouwens daarna nog minstens een keer.

Naar de stort in Haps dus. Maar nou hoor ik dat de portier van dienst aldaar, Cor Dekkers sinds jaar en dag, voor zijn vriendelijke groet harde munt moet gaan vangen. Het plan is dat ik 7,50 euro voor elke twee kuub afval moet gaan betalen. Afval? Hoezo afval. Dat groen van mij is het neusje van de zalm wat compost betreft. Ik hoef er niks voor te hebben, maar nou willen ze er zelfs geld bij hebben. De hebberds. "De vervuiler betaalt", lachte mijn buurman die voor- en achtertuin in alle geuren en kleuren heeft beklinkerd. Het proefde zuur om hem een door mij veelgepleegd zinnetje te horen citeren. Daar had-ie me. Vuilstort-portier Cor Dekkers, zijn collega's en hun machines moeten betaald worden. Maar toch, mijn onderbuik begint op te spelen. Ik begin te denken aan een reactie op de site van De Gelderlander. Moet u ook eens doen, zitten juweeltjes bij. Toen de gemeente Cuijk wat extra moest gaan betalen voor de schouwburg, reageerde een slimmerik dat hij dat niet wilde en dat de gemeente dat zelf maar moest doen. Vind ik ook van onze vuilstort, laat de gemeente dat zelf maar betalen. Maar wie is dat eigenlijk, wie betaalt er nou eigenlijk als 'ze' op het gemeentehuis het betalen? Als 'ze' op het gemeentehuis de verwerking van mijn afval betalen, betaal ik het dan eigenlijk gewoon zelf? En mijn buurman, die nog geen verwelkt bosje bloemen naar Haps brengt?

Of is het redelijk dat ik gewoon betaal voor het opruimen van mijn eigen rotzooi? Ja maar, riepen Boxmeerse en Graafse gemeenteraadsleden van de week, dan gaan mensen het in de natuur gooien. Een effectief dreigmiddel. Ik ga nu ook roeptoeteren dat ik mijn restafval in de Maas ga gooien als ik ervoor moet betalen. Daar schrikken die raadsleden van. Deal, van zo'n dreigement doen ze het in hun broek. En prompt maken ze dat ook gratis. Wie betaalt dan wel het ophalen of opruimen? 'Ze' op het gemeentehuis, stel ik voor.

Ik ben er eigenlijk voor dat alles gratis wordt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant