Joska Fransen (9) in de aanval namens FAST.

FAST heeft het moeilijk tegen hekkensluiter

Sport 124 keer gelezen

AMSTERDAM | Niet iedere overwinning is mooi. De volleybalsters van FAST hebben dat zaterdagavond ervaren in Amsterdam. Tegen de hekkensluiter, en het nog puntloze Pharmafilter US, boekten de speelsters van trainer Harmen Bijsterbosch opnieuw een driepunter. Uit de setstanden van de 1-3 overwinning (22-25, 25-22, 23-25 en 21-25) blijkt dat FAST een allesbehalve gemakkelijke avond had in de Amstelcampus.

FAST, na vijf speelronden de nummer twee in de Eredivisie, was na de overwinningen op Talentteam Papendal Arnhem, Springendal Set Up'65 en Regio Zwolle Volleybal favoriet voor de ontmoeting in Amsterdam. De nog puntloze hekkensluiter bleek voor eigen publiek niet onder de indruk voor de tegenstander. De Roze Brigade verlamde onder de favorietenrol. In geen van de vier sets slaagde FAST er niet in los te komen van de thuisploeg. Ondanks de haperende service en de foute passes pakte FAST (waar Daniëlle Bosman een basisplaats had en de aan de pink geblesseerde Maus Smeets vervangen werd door Juliëtte van Duijnhoven) de eerste set met 22-25. Het verval zette in de tweede set door. Pharmafilter US rook bloed en had in een nek-aan-nekrace de langste adem. Met 25-22 trokken de Amsterdamse studenten de stand gelijk, en het unicum van de eerste setwinst op Eredivisieniveau werd gevierd als of de eerste overwinning binnen was. FAST, met (libero) Ellen Willems als passerloper en diagonaal Nynke Rovers inmiddels binnen de lijnen stelde orde op zaken en bereikte als eerste de Big Points. De 15-20 voorsprong bleek op de valreep juist voldoende: 23-25. Pharmafilter US legde zich niet neer bij een nederlaag en was via 7-4 op weg naar een vijfsetter. FAST herstelde zich en liep gestaag uit. Met 21-25 werd de 1-3 overwinning veiliggesteld.

'Nerveus'
De overwinning leverde FAST de complimenten op van international Anne Buijs, die de hele wedstrijd toekeek. Trainer Harmen Bijsterbosch was mild in zijn oordeel. "Ik denk niet dat de ploeg deze tegenstander onderschat heeft. De speelsters werden nerveus van de favorietenrol." Dat de FAST de hekkensluiter de eerste set gunde deerde de trainer niets. "Zij mogen een feestje vieren, maar wij hebben de drie punten."