Afbeelding

Verkeer N324 moet zicht hebben op vestingstad

Algemeen 366 keer gelezen

GRAVE | In 2017 stelde de gemeenteraad van Grave de Vestingvisie vast. Nu de aanpassingen aan de provinciale weg N324 stad Grave naderen, is dat een eerste kans iets van Grave als vestingstad te realiseren.

Door Annelies Graafsma

De weg van Oss naar Grave is 'lang geleden' dwars over de oorspronkelijke vestingwerken heen gelegd. Penne Hangelbroek van Bureau West8 dat de Vestingvisie ontwikkelde: "De gemeente heeft aan de Provincie de wens kenbaar gemaakt om bij de aanpak van de N324 de vestingstad zichtbaar te maken. Wij hebben nagedacht hoe we de vesting in het wegdek kunnen laten zien en voelen. Nu geeft de N324 je op geen enkele manier het gevoel dat je een vestingstad binnenrijdt."

Uitgelezen kans
Wethouder Ben Peters (CDA) is enthousiast: "Het is een uitgelezen moment om, nu de werkzaamheden aan de N324 snel dichter bij Grave komen, direct invulling te geven aan de Vestingvisie. 'Werk met werk' maken bespaart kosten." BAM-Nederland werkte het ontwerp van West8 uit. Werkvoorbereider Luuk de Beer: "Vanaf de brug over de Raam (begin Bastion Kasteele) tot aan de Industrieweg (nabij geplande rotonde) krijg je een herkenbaar wegvak. Het worden bruinachtige stenen, printbeton en gras in de middenbermen. Dit suggereert een versmalling. Je rijdt de vestingstad in en weer uit. Het wordt echt een ander traject."

Spoed
Om met de Vestingvisie aan te kunnen sluiten bij de werkzaamheden aan de N324 heeft wethouder Peters zijn voorstel met spoed aan de gemeenteraad voorgelegd. Het raadsvoorstel sluit aan bij het 'Programma Zuiderwaterlinie'. Hierdoor komt 50 procent subsidie van de provincie beschikbaar. De gemeente betaalt de meerkosten. Als de raad op 6 november instemt, kan BAM volgend jaar, 'na de carnaval' met de werkzaamheden beginnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant