(tekst en foto: Annelies Graafsma)
(tekst en foto: Annelies Graafsma)

Cultuurbudget voor scholen Grave blijft

Onderwijs 194 keer gelezen

GRAVE | De bezuiniging op het cultuuronderwijs in Grave is van de baan. Verschillende ombuigingsvoorstellen bij de programmabegroting bleven staan. Liberaal LVC Grave bood met een 'deal' uitkomst voor de bezuinigingen op cultuureducatie en ontwikkelingen in wijk- en dorpsraden. Met hun voorstel om de onroerendezaakbelasting te verhogen met twee procent maken ze het mogelijk dat schoolkinderen blijven kennismaken met kunst en cultuur en er aandacht blijft voor kernendemocratie. Een meerderheid - Verenigd Progressief Grave (VPGrave) en D66 met, vanwege de deal, ook het CDA - stemde voor. De Lokale Partij Grave stemde tegen.

Nienke van den Berk van basisschool de Raamdonk sprak gisteren tijdens de raadvergadering namens alle Graafse basisscholen haar verbazing uit over de voorgestelde bezuinigingen: "Eerder in de begroting 2019-2022 was cultuur een speerpunt. Er werd met de directeuren van de basisscholen de afspraak gemaakt alle kinderen kennis te laten maken met cultuur in verschillende verschijningsvormen. Twintig euro per kind werd ingezet en er kwam vanuit 'Doejemee' een cultuurcoach die de scholen ondersteunt in een planmatige aanpak."

Keuzes maken 
Van den Berk: "Op 27 oktober belde De Maas Driehoek. De voorstellen van bezuinigingen op het afgesproken cultuurbudget lagen al bij de raadsleden. Noch de directeuren, noch de cultuurcoördinator van de scholen wisten er van. We willen kinderen laten kennismaken met de cultuur in de eigen stad, met architectuur, dans, drama en beeldende vorming. Wat kunnen scholen en cultuurcoach zonder geld?" Jacques van Geest (VPGrave) vroeg zich af hoe het kan dat het college een positief advies heeft gegeven over deze bezuiniging. "Waar is het muziekonderwijs gebleven? Waar zijn de creatieve vakken?" Hij sprak er schande van. Wethouder Peters (CDA) reageerde op vragen vanuit de raad: "Natuurlijk ben ik voor cultuuronderwijs, maar in de bezuinigingsronde moeten we keuzes maken. De cultuurcoach blijft en misschien kunnen de Graafse verenigingen cultuureducatie uitvoeren."  Joeri Nuijen (LPG): "Verenigingen doen al veel en als ik zie wat er per school wordt gedaan, dan zijn de gevolgen van het schrappen veel groter."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant