Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column Koos

Mill en Grave: kroniek van een aangekondigde dood

Column 309 keer gelezen

Over de vraag of je nou voor of tegen de samenvoeging van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk bent, gaan we het hier maar even niet hebben. Van mij mogen ze. Of niet. Ik heb sterk de indruk dat het de meeste mensen worst zal wezen. Ben nog niemand tegengekomen die meent dat zijn of haar geluk en welzijn er minder op wordt als het gemeentehuis een paar dorpen verderop staat. Als ze nou nog snel even voor nieuwjaar besluiten de hoop bij elkaar te vegen, zullen we geen grote protestmarsen door de straten en naar het provinciehuis zien trekken.

Ik denk dat de Oeffeltenaren die destijds bij de opheffing van hun gemeente met tranen in hun ogen op versierde boerenkarren naar Den Bosch togen nu nog slechts met een glimlach terugdenken aan die sullige acties. Welke rampen hebben in pakweg Beers en Haps plaats gevonden sinds ze tot de gemeente Cuijk behoren?

Niks aan de hand dus. Op elke paar duizend mensen een eigen gemeentehuis, burgemeester, gemeenteraad en de hele rataplan is niet meer van deze tijd. Zelfs een supermarkt kan niet meer bestaan van zo'n klein plukje mensen. En de pastoor heeft zijn kerkdeuren al lang achter zich gesloten.

Toch. Ja, toch zijn er nog mensen die vinden dat hun gemeente zelfstandig moet blijven. Een heel bijzondere soort is dat: gemeenteraadsleden. Onder welke rotsblokken liggen die te slapen? Ze wringen zich in onnavolgbare bochten om toch maar vooral gemeenteraadje te kunnen blijven spelen. De ambtenaren van Mill, Cuijk en Grave werken al een jaar of vijf samen. Maar je hoeft geen organisatiedeskundige te zijn om te voorspellen dat dat niet werkt. Zit een clubje ambtenaren wél samen te werken, maar worden ze aangestuurd door drie verschillende bazen.

Ik zou er gek van worden. De wethouder in Mill wil dit, die in Grave moet van zijn gemeenteraad dat doen en in Cuijk denken ze er weer heel anders over. Ben je als dienende ambtenaar mooi de Sjaak. Nou komt het konijn uit de hoge hoed: misschien moeten die 420 ambtenaren in één gebouw gaan zitten. En de burgemeester en wethouders blijven op hun plek, twaalf keer per dag moet een ambtenaar uit het grote centrale kantoor opdraven. Lekker handig. Help mij de logica van het denkpatroon der gemeenteraden te ontdekken. Dit is een kroniek van een aangekondigde dood, vijfmaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant