Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column Koos

Eindeloze reportages van groeiend gras in onze perken

Column 318 keer gelezen

Het gaat goed met Omroep Land van Cuijk. Alle eilandjes van lokale omroepen worden langzamerhand opgeruimd. En zo komt er één omroep Land van Cuijk.

Alleen Sint Anthonis zit er nog niet bij. Terwijl dat toch een leuke enclave is om over te berichten. Lowie Althuizen van Omroep Land van Cuijk wacht tot vrijwilligers uit Sint Anthonis zich melden. "We hebben een goede camera tot onze beschikking", zo lonkt Althuizen naar journalistiek talent ter plaatse. Zo makkelijk is dat dus. En dat is nou net het probleem. Of vergissing eigenlijk. Want hoe leuk zou het zijn als er nou eens iemand zou komen die niet alleen zonder te trillen een camera kan vasthouden, maar ook nog een beetje journalistieke brutaliteit in zijn of haar donder zou hebben. Want in de rest van het Land van Cuijk mogen ze dan misschien wel genoeg mensen hebben die een camera kunnen vasthouden, echt interessant weten ze het nog niet te maken. Doet me denken aan een oude hoofdredacteur van een lokale omroep alhier die een reportage van 35 minuten maakte over dansgroepen-gedoe in de plaatselijke sporthal. "Duurt wel erg lang", zei ik tegen hem. Zijn antwoord: "Ik heb het al heel erg ingekort, korter kan echt niet." Toen ik hem er op wees dat in het achtuurjournaal het hele wereldnieuws, inclusief faits divers en wat sport in 20 minuten voorbij kwam, zei hij dat dat toch heel iets anders was. En prompt sloeg hij aan het monteren van een reportage van de carnavalsoptocht, met aandacht voor elke verbouwde boerenkar. Saai, godsgruwelijk saai. Is het onze vrijwilligers kwalijk te nemen? Nee. Gut, gut, Grave en Cuijk betalen 1,44 euro subsidie per inwoner. Knappe jongen die daar fatsoenlijke tv van kan maken.

Het is armoe troef. Ook bij ons dagblad hebben ze te weinig mensen en geld om bijvoorbeeld onze gemeentebesturen grondig te volgen, laat staan bij de weekbladen. Jammer, jammer, zoveel gestuntel schreeuwt om stevige, journalistieke aanpak. Natuurlijk zouden de gemeenten veel meer moeten betalen. Maar zitten die wel te wachten op een kritische zender? Het gaat goed met de vorming van één regionale televisiezender. Dat is stap één. Nou nog de boel journalistiek gaan organiseren, verlos me van de eindeloze opnamen van groeiend gras in onze wonderschone perken en vraaggesprekken met enthousiaste hobbyisten. Want het mag dan wel goed gaan met onze regionale tv. Nou nog interessant.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant