Harrie-Jan signeert zijn boek voor Miriam Basten, dochter van de Gennepse jood Arthur van Leeuwen die de oorlog overleefde. (foto: Dorry Smeets)
Harrie-Jan signeert zijn boek voor Miriam Basten, dochter van de Gennepse jood Arthur van Leeuwen die de oorlog overleefde. (foto: Dorry Smeets)

'En toen waren ze weg...'

Algemeen 1.414 keer gelezen

GENNEP | Onder grote belangstelling werd afgelopen vrijdag het eerste exemplaar van 'En toen waren ze weg. Jodenvervolging in een Noord-Limburgs stadje' aangeboden aan burgemeester Peter de Koning van Gennep.

Door Dorry Smeets

De totstandkoming van het boek is een initiatief van Stichting Monarch en een vervolg op de legging van de struikelstenen in Gennep. Auteur is de 71-jarige Harrie-Jan Metselaars, die zestig jaar geleden uit Gennep vertrok. "Vanaf mijn jeugd ben ik bezig geweest met de Holocaust", vertelt de oud-archivaris. "Ik ben me daarin gaan verdiepen, waar ik me vooral op richtte, is de situatie van de joden in Gennep." Toen Harrie-Jan hoorde over het initiatief van de struikelstenen bood hij aan zijn onderzoek uit te breiden. Het werd, na twee jaar intensief werken, een indrukwekkend boek van 357 pagina's. Harrie-Jan is in staat gebleken een mooi document neer te zetten.

Hij vertelt niet alleen hoe de Holocaust in Gennep is verlopen, maar volgt alle mensen afzonderlijk die het persoonlijk hebben ondergaan. Harrie-Jan: "Wiel van Dinter, die naast Herman van Rens een belangrijke bron was, heeft hier al veel over geschreven, maar zijn verhaal houdt op bij het vertrek van de joden. Mijn boek heeft ook aandacht voor de tijd vóór en na de deportatie." Hij laat onder andere zien hoe Gennep zich in deze periode verhield ten opzichte van Limburg en daarbuiten en zet het hiermee in perspectief. Het laatste hoofdstuk van het boek, geschreven door Harm Teunissen, is gewijd aan het project struikelstenen. De vele informatie die Harrie-Jan tot zich kreeg, stemde hem vaak droevig. "Bij het schrijven laat ik echter geen traan", vertelt hij. "Maar bij het zien van de foto waarop de dertienjarige Anneke van Leeuwen bij de onthulling van De Samaritaan staat, raak ik echt geëmotioneerd." Hij is blij met het resultaat: "Door Monarch is het zo'n mooi boek geworden, waarbij Harm Teunissen de grote stimulator is geweest. Maar ook de omslag, ontworpen door Mirso Bajramovic en de lay-out van Petra Langenkamp maken dat het een fraai naslagwerk is geworden."

En toen waren ze weg' is te koop voor 15 euro bij Bruna, Petershuis, VVV en op woensdagmiddag in de Kenniskeuken van de bibliotheek. Hier is ook de op het boek gebaseerde tentoonstelling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant