Ook de jongste mushers laten hun kunnen zien. Zij tonen deze zaterdagmiddag om 15.00 uur. (foto: Janneke Venhovens)
Ook de jongste mushers laten hun kunnen zien. Zij tonen deze zaterdagmiddag om 15.00 uur. (foto: Janneke Venhovens)

Sledehonden gaan met elkaar de strijd aan

Algemeen 576 keer gelezen

LANDHORST | Crossen door de bossen. Voor de zevende maal maken sledehondenteams in het weekend van 1 en 2 december hun opwachting in de Beugense Bossen nabij Landhorst. Een spectaculair gebeuren, maar ook een goede voorbereiding voor de tochten door de sneeuw.

Verschillende klassen van de sledehondensport staan dat weekeinde aan de start in de Beugense Bossen. "Zowel op zaterdag als zondag wordt er van 9.00 tot ongeveer 15.00 uur gestart in diverse categorieën, variërend van één hond tot twaalf honden", zegt Sabina Maat namens de Dutch Allround Sleddog Sports Club (DASSC), de organisatie van het event. "De sledehonden trekken karren of steps of lopen samen met de musher (menner van een sledehondenteam red.) over een afstand van 4 tot 32 kilometer. Er worden zo'n 75 teams verwacht." De wedstrijd wordt veelal gebruikt als voorbereiding op de wedstrijden in de sneeuw. Zware en kilometerslange tochten door barre omstandigheden. "Het is een goede training voor de grotere sledehondenteams. We bootsen in Landhorst kleinschalig zo'n tocht na. Mushers maken stops en controleren hun honden. Hierbij moeten ze een paar uur wachten voor ze hun tocht kunnen vervolgen", vertelt Sabina. Ook de jongste mushers laten hun kunnen zien in diverse klassen. Zelf kreeg Sabina twee jaar geleden de smaak te pakken toen ze haar eerste husky kreeg. Inmiddels is ze de trotse eigenaar van twee husky's en komt ze uit in de stepklasse. Zo ook komend weekend. "Ik ben in de sledehondensport gerold en heb het sindsdien steeds verder uitgebreid. Ik doe voor het eerst een heel seizoen mee. De wedstrijd in Landhorst is de tweede in de reeks. Dat is wel spannend." Volgens Sabina is er voor elke musher een ultieme droom; met hun sledehond een tocht door de sneeuw maken. "Dat zou ik wel graag eens willen doen", besluit ze met een lach.

De wedstrijd vindt plaats op en rond Groepskampeerterrein 'De Beugense Peel', Beugense Bossen 1 in Landhorst. Op beide dagen is de toegang gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant