De kroonwerken bij het Genneperhuis zijn ook onderdeel van De Lob van Gennep.
De kroonwerken bij het Genneperhuis zijn ook onderdeel van De Lob van Gennep.

Miljoenen voor Lob van Gennep

Algemeen 358 keer gelezen

GENNEP | Er komt na jaren van  overleg schot in de Lob van Gennep. Voor de onder andere herinrichting van het gebied ten noordoosten van de kernen Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide dat bij extreem hoogwater geregisseerd onderstroomt wordt 160 miljoen euro uitgetrokken. Dat heeft Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat deze week besloten.

Het budget wordt ook besteed aan een verkenning die onderdeel is van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.  De verkenning start zodra het dijktraject (dat ook deel uitmaakt van de Lob van Gennep) in de programmering is geborgd.
Nu de Minister het besluit heeft genomen kan ook langzaam maar zeker duidelijkheid komen over de functie van het gebied dat zich van Gennep tot Mook uitstrekten de overgang vormt tussen de Maasvallei en de Brabantse en Gelderse Bedijkte Maas.
In de verkenning wordt aandacht besteed aan  de hoogwaterbescherming, het waterbergend vermogen en de versterking van de ruimtelijke kwaliteit. De Lob van Gennep biedt met het Niersdal, de Maaskemp, het Genneperhuis, Koningsven-De Diepen, de Mookerplas en Huis Middelaar fraaie landschappen. Door het verbeteren van de waterveiligheid ontstaan er kansen voor toerisme, recreatie en het landschap.
De Lob van Gennep doet dienst als overloopgebied bij extreem hoog water waarbij 4.500 kubieke meter water per seconde passeert. Dat scenario doet zich waarschijnlijk een keer per 300 jaar voor. De hoogwaterperikelen van 1993 werden veroorzaakt bij 3.000 kuub per seconde.
Bij extreem hoogwater wordt de dijk ter hoogte van de Teelebeek in Milsbeek doorbroken. Het water stroomt dan geregisseerd het gebied in, via de bestaande beken. "De uitstroom geschiedt vervolgens aan de noordzijde bij Mook, ook op een gestuurde wijze", vertelde de Gennepse wethouder Rob Peperzak woensdag.
De openstelling van de Lob van Gennep zorgt voor een peilverlaging van het water tussen Gennep en Hoek van Holland van circa 20 centimeter.  Daardoor zijn er minder dijkverhogingen nodig. Voor bedrijven in het overloopgebied zijn er consequenties. "Daar moeten compensatieregelingen voor getroffen worden", aldus een tevreden Peperzak.
Komende twee jaren wordt een onderzoek ingesteld. De uitvoering volgt in de jaren daarna. Een tijdspad is er nog niet voor. Peperzak verwacht dat er een periode van jaren nodig is voor de uitwerking. "De Lob van Gennep levert gemeentelijke meekoppelkansen op voor zowel Gennep als Mook en Middelaar."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant