Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column Koos

Knappe jongen die de winkels in Gennep weer vol krijgt

Column 525 keer gelezen

Gennep is een leuk dorp. Stadje eigenlijk. Leuke oude gevels. Het oude gemeentehuis is een parel. Misschien heeft Gennep wel het mooiste dorps-(stads?-)hart van de regio. Prachtig nieuw plein ook. En complimenten voor het nieuwe pad langs de Niers. Tot zoverre het goede nieuws.

Want Gennep heeft de slag gemist. Het is in de jaren '60 tot '80 van de vorige eeuw niet hard genoeg gegroeid om het echte bruisende hart van Noord-Limburg te worden. Toen verdwenen ook nog een icoon als Page. Gennep: te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Provinciehoofdstad Maastricht ligt zo ver weg dat de Gennepenaar die zich Limburger wil voelen het net zo moeilijk heeft als een Utrechtenaar die vastenoavend wil gaan vieren. Nijmegen is de grote stad waar ze niks mee hebben en voor iets meer dan de dagelijkse boodschappen gaan de Gennepenaren naar Cuijk en Boxmeer. Net als voor het ziekenhuis, het treinstation en iets meer keuze aan restaurants of ander horeca-gedoe.

Alsof dit historisch gegroeid, niet al te opbeurend beeld nog niet genoeg was, kwam daar ook nog zoiets als internet. Gebeurde elders ook wel, maar voor Gennep is het net de nekslag. Valt de vriendelijke Noord-Limburgers niet te verwijten. Lege of met foto's beplakte winkeletalages zie je overal wel. Echter, in Gennep staat één op de vijf winkels leeg. Knappe jongen die die weer vol krijgt. Alle lof voor mevrouw de VVD-wethouder Janine van Hulsteijn die die leegstand wil gaan aanpakken. Ze zegt dat er genoeg ideeën zijn.

Daar ben ik reuze benieuwd naar. In het godganse land worden de winkelcentra ongezelliger en nou gaat Janine dat varkentje wel eens even wassen. Stevige tante, die Janine, voor de poes niet bang. Het winkelgebied moet compacter. Waarom dan Jan Linders en Lidl toestaan zo ver van het echte centrum te bouwen? En heeft zij de centen om alle lege panden op te kopen om er aldus rond het fraaie stadhuis een gezellige boel van te maken? Gaat ze Bol.com een boze brief schrijven? Bewapende grensbewaking op de Maasbrug richting Cuijk en Boxmeer posten? Of met gevangenisstraf dreigen jegens elke middenstander die na jaren ploeteren zijn toko wil dichttimmeren? Ik maak hier geen grapjes over. Het zij haar gegund dat ze de oplossing vindt. Dan kunnen Cuijk en Boxmeer wellicht daar in de nabije toekomst ook hun voordeel mee doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant