Bijeenkomst 2016 over herindeling gemeenten Land van Cuijk. (foto: Annelies Graafsma)
Bijeenkomst 2016 over herindeling gemeenten Land van Cuijk. (foto: Annelies Graafsma)

Samengaan Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis dilemma voor Grave en Mill?

Algemeen 753 keer gelezen

GRAVE/MILL EN SINT HUBERT | Nog deze maand, december, nemen de raden van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis het besluit om uitvoering te geven aan een proces van gemeentelijke herindeling. Al in juni 2019 valt, na iedereen te hebben gehoord, het besluit tot verdere uitwerking. Het wordt, zoals de kaarten nu geschud zijn, geen herindeling van het Land van Cuijk. Twee gemeenten, Grave en Mill & Sint Hubert, besloten eerder niet mee te werken aan één gemeente Land van Cuijk. Wat betekent de eensgezindheid van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis voor de andere twee? Gaat het onderzoek naar een herindelingsvariant van de CMG gemeenten (Cuijk, Mill en Grave met 45.000 inwoners) door? Drie fractievoorzitters en een lid van het regieteam gaven een reactie. Lex Roolvink, burgemeester van Grave en Antoine Walraven, burgemeester van Mill & Sint Hubert, willen zich niet uitspreken. Zij zeggen in een verklaring dat de gemeenteraden aan zet zijn.

Door Annelies Graafsma 

Fractievoorzitter Alex van Megen (CDA Grave): "Het bestuursprogramma 2018-2022 zegt weliswaar dat Grave niet meewerkt aan de vorming van één gemeente Land van Cuijk, maar dat de gemeente Grave zelfstandig blijft staat er helemaal niet in. Er komt een onderzoek naar de vraag wat beter is voor de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp: een zelfstandige gemeente Grave of een herindeling Cuijk-Grave-Mill & Sint Hubert". Hij vraagt 'ruimte' om dit onderzoek door te laten gaan (zie artikel Van Megen op Kliknieuws).

Mark Janssen-van Gaal, fractievoorzitter CDA-Mill roept, zijn collega-raadsleden op nu mee te doen met de plannen van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. CDA-Mill, met zeven zetels, is voorstander van één Land van Cuijk. "Grave", zo vervolgt hij, "is een autonome raad, maar we adviseren het CDA- Grave hun standpunt te heroverwegen. Ben Peters (wethouder CDA-Grave; red.) is de initiatiefnemer van de kernendemocratie. Hoe kun je meepraten over eigen kern-identiteit als je niet aan tafel zit?"

Henny Bongers (Liberaal-LVC in Grave) is net als Astrid Bannink (LPG te Grave) lid van het regieteam Land van Cuijk. Maandagavond mogen ze als 'toehoorder' bij de besloten vergadering van het regieteam aansluiten. Bongers: "De vraag is hoe we ons gaan verhouden tot dit nieuwe plan. Als we nu niet mee willen praten, is het einde oefening. Grave moet zijn knopen tellen. Dinsdag brengt de oppositie een motie in tijdens de raadsvergadering". Astrid Bannink (LPG) is voor een zelfstandig Grave maar wacht ook het afgesproken onderzoek naar de CMG gemeente af. Op de vraag of er in de raadsvergadering van dinsdag 10 december gesproken wordt over de nieuw ontstane situatie zegt ze: "dinsdag staat alleen de bestuurlijk toekomst van Grave op de agenda".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant