In enkele gemeenten in ons land gaan stemmen op voor een centrale vuurwerkshow. (foto: Anneveldt Multimedia)
In enkele gemeenten in ons land gaan stemmen op voor een centrale vuurwerkshow. (foto: Anneveldt Multimedia)

'Vuurwerk afsteken is een traditie die niet verloren mag gaan'

Algemeen 1.242 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De jaarwisseling staat bijna weer voor de deur en daarmee ook de vraag of er een verbod op vuurwerk moet komen. Onlangs liet minister Ferd Grapperhaus weten dat gemeenten dit voor de jaarwisseling van volgend jaar zelf mogen beslissen. Is dit aan de gemeentes? En wat te denken van een centrale vuurwerkshow per gemeente? In samenwerking met TopOnderzoek raadpleegde De Maas Driehoek haar burgerpanel in het Land van Cuijk en peilde hun mening over deze kwesties.

Het merendeel van de respondenten associeert vuurwerk met traditie en geeft aan het leuk te vinden om naar te kijken. Dat is niet het enige waar aan wordt gedacht als het woord vuurwerk valt. Ook geluidsoverlast, angst bij mensen en dieren en ongelukken worden hiermee in verband gebracht. Dat geeft meteen de tweedeling aan over deze raadpleging. Op de vraag of vuurwerk verboden zou moeten worden in de hele gemeente antwoordt 58 procent van niet tegenover 35 procent die wel graag een verbod ziet komen. Enkelen zien liever dat er een centrale plaats of een aantal plekken wordt aangewezen waar vuurwerk kan worden afgestoken. "Er moet een lokale plaats zijn om vuurwerk af te steken. Laat de jeugd daar vuurwerk afsteken en tussen bepaalde tijden professioneel vuurwerk. Zet er een eindtijd aan vast. De hulpdiensten zouden dan ook paraat kunnen staan", aldus een panellid. De gemeente heeft wel de optie om bepaalde gebieden als vuurwerkvrije zone te benoemen. Een groot deel van de respondenten is van mening dat er zulke zones in hun gemeente moeten worden aangewezen. De gebieden die het burgerpanel aanwijst als vuurwerkvrije zone zijn onder meer verzorgingstehuizen, het centrum, het dierenasiel en scholen. Wie deze gebieden moet aanwijzen is volgens bijna de helft van de respondenten aan de gemeente, met een verplicht karakter. Wel stippen enkelen aan dat dit in samenspraak moet gaan met de burgers of dorpsraad/wijkraad.

Vuurwerkshow
Over een centrale vuurwerkshow in de gemeente zijn de meningen verdeeld. 50 procent van de panelleden ziet het zitten tegenover 42 procent die het geen goed idee vindt. Een aantal van de respondenten is enkel voor een vuurwerkshow als het particuliere vuurwerk wordt verboden. Net zoals bij de vuurwerkvrije zones geeft een deel van de respondenten aan dat voor het organiseren van de vuurwerkshow de gemeente en burgers hun handen ineen moeten slaan. Of het burgerpanel naar de show komt kijken? Daar is een verdeeld respons op. "Ik zou wel naar een centrale plek komen waar je met wijk- en dorpsbewoners samen vuurwerk af kunt steken of bewonderen", laat iemand weten. Door de komst van een centrale vuurwerkshow zou 10 procent stoppen met het afsteken van vuurwerk. 71 procent geeft aan al geen vuurwerk af te steken en dat dan ook niet te doen. "Ik steek zelf geen vuurwerk af. Het is prachtig om te zien en het heeft met de jaarwisseling een bepaalde sfeer en traditie. Die moet niet verloren gaan. Ook de jeugd mag je dit niet afpakken. Het hoort erbij", klinkt het.

Alle uitkomsten zijn na te lezen op: www.tiplandvancuijk.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant