Maasheggengebied. (foto: Nederlands Cultuurlandschap)
Maasheggengebied. (foto: Nederlands Cultuurlandschap) Foto: Martijn Schwillens

Collectieve vergunning Maasheggen

Algemeen 506 keer gelezen

SAMBEEK | Gemeente Boxmeer en de ZLTO afdeling Boxmeer trekken samen op in een collectieve oplossing om het Maasheggengebied als agrarisch cultuurlandschap te behouden.

Al jaren zijn er klachten dat bij sommige plekken het lastig is om met machines de bochten te nemen om op de landbouwgronden te komen of zijn door de jaren heen de percelen anders verkaveld en machines in breedte veranderd, waardoor men graag doorsteken wil verschuiven. Dit zijn echter geen eenvoudige procedures in het Maasheggengebied met vele belangen en wensen. Hiervoor is het idee ontstaan om dit in een collectieve vergunning te regelen waar alle insteken en doorsteken van de Maasheggen in een keer geregeld kunnen worden. Hiervoor wordt op kaart aangegeven waar bijvoorbeeld toegangen in het gebied te smal zijn en deze wat breder kunnen worden of graag worden verplaatst.

Informatieavond
De afdeling houdt hiervoor een avond voor zowel leden als niet-leden. Iedereen is welkom op 7 januari om 20.30 uur bij Spring in 't veld/Schuttershof, Grotestraat 95a in Sambeek. Normaal gesproken gelden hiervoor leges en een herplantplicht, waarbij elk stukje heg elders gecompenseerd moet worden met een meerwaarde. Dit kost ondernemers geld en tijd, maar ook bij de gemeente kost het toetsen en handhaven tijd. Daarom is besloten om er een gezamenlijk project van te maken en ook samen te bekijken hoe we herplant als collectief kunnen regelen. De gemeente heeft wel wensen om bepaalde bestaande heggen te herstellen en hiermee zijn beide partijen geholpen en maken we het Maasheggengebied niet alleen functioneel cultuurhistorisch landschap, maar ook nog een mooi landschap waar we allemaal trots op mogen zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant