Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
COLUMN KOOS

Glasvezel in uw dorp, kopje koffie voor de Grieken

Column 741 keer gelezen

Voor de deur wordt een sleuf gegraven. Tegen de avond is-ie weer dicht. In de grond ligt ondertussen een veelbelovende glasvezelkabel.

Mijn buurman, eentje van het vriendelijke soort en liefhebber van smalltalk, heeft een praatje met die mannen gemaakt. Ging moeilijk, was er ééntje bij die met handen en voeten een klein beetje Engels kon. Net genoeg om wat verbazingwekkende dingen te weten te komen. Die mannen zijn Grieken. Toen ik dat wist, kon ik wat vreemde muziek die ze hadden meegebracht, thuis brengen. Grieken die ons internetplezier komen brengen. Ze slapen in Den Haag, lichten rond zeven uur al de eerste tegels uit het trottoir en vegen rond zessen de laatste restjes keurig bij elkaar. Ik neem aan dat ze onderweg een hap pakken, want tegen de tijd dat ze in Den Haag zijn, zullen ze zo ongeveer rechtstreeks hun nestje in moeten. Hoe dat nestje eruit ziet en waar precies het staat, wil ik niet weten. Tijden vliegen voorbij, maar er verandert weinig. Het waren Turken en Marokkanen die onze kippen bij Friki en varkens bij Homburg moesten komen slachten, de Polen die ons huis kwamen stukadoren, Hongaren die het keurig schilderden. Laatst een Portugees gesproken die het hele weekend lang bij een vriend vakmanwaardig aan het timmeren was. We krijgen onze eigen boontjes maar niet gedopt.

Doet me denken aan een kennis die het niet zo op buitenlanders heeft, maar wel enorm enthousiast was over Polen die zijn huis voor zes euro per uur keurig hadden geschilderd. Zijn vrouw had hen koffie geschonken - het mens is te goed voor deze wereld - en hard werken dat ze deden! Het lukte me wonderbaarlijk om het met mijn kennis niet te gaan hebben over zijn beperkte redeneervermogen als het gaat om buitenlanders. Klootzakken, volgens hem, maar die schilders waren keurige mannen. Ja, ik heb ook al menigmaal beloofd dat ik met een stuk hout achter de eerste de beste Oost-Europeaan, die ongenood mijn huis binnen komt, aan zou gaan. Een kippenboutje deed me nooit denken aan die met bloed besmeurde Turk, snel internet straks niet die Griekse sleuvengraver.

Ik zou het wel leuk vinden voor onze Griekse vrienden (nu wel even) als ze onder hun schuildakje in Den Haag al snel internet hebben. Fijn als hij daar 's avonds nog even met vrouw en kinderen kan skypen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant