De Pinksterfeesten in Sint Anthonis. Op de achtergrond de grote tent waar de ‘Pinksterparty’ gehouden wordt. (tekst en foto: Kees de Bruijn)
De Pinksterfeesten in Sint Anthonis. Op de achtergrond de grote tent waar de ‘Pinksterparty’ gehouden wordt. (tekst en foto: Kees de Bruijn) (Foto: )

Betere regelgeving rond events in Sint Anthonis

  •   keer gelezen

SINT ANTHONIS | Het informatieve gemeentegesprek in november ging over het evenementenbeleid van Sint Anthonis. In vervolg daarop wordt in het voorjaar van 2019 een begin gemaakt met het formuleren van een nieuw beleid.

"Gelukkig is er bij evenementen binnen de gemeente veel consensus over zaken als geluid en eindtijden. Er is begrip voor elkaar", verklaart wethouder Wouter Bollen.

Pilot
Het geldende evenementenbeleid in Sint Anthonis kwam onder druk te staan na enkele gebeurtenissen in 2017. Er waren teveel grootschalige evenementen in te korte tijd na elkaar. Soms ook met geluidoverlast. De gemeente had te weinig beleid om te sturen op evenementen. Er is afgelopen jaar een pilot geweest waarbij onderzocht is wat het effect is van grote evenementen op mens en milieu. Het blijkt dat mensen en ook de natuur een 'hersteltijd' nodig hebben. Dat betekent dat er beter niet teveel grote evenementen kort na elkaar georganiseerd moeten worden. Met name vakantiepark De Bergen in Wanroij, met onder andere het Mandalafestival, een volleybalweek en het Keverweekend, vroeg om een quickscan van de gemeente om zo zaken met betrekking tot evenementen goed te kunnen regelen. In het nieuwe evenementenbeleid, wat in de loop van 2019 door de gemeenteraad goedgekeurd wordt, komen onder meer zaken te staan over het toegestane geluidsniveau, de sluitingstijden en het aantal toeschouwers. De vele kleinschalige evenementen in de gemeente geven in het algemeen weinig of geen problemen.

Grootschalige evenementen
De wens om geen grootschalige evenementen op dezelfde data te plannen of kort na elkaar kan in Sint Anthonis in 2019 nog niet in vervulling gaan, want in het eerste en tweede weekeinde in juni staan verschillende grote evenementen op de agenda.

Meer berichten