Liggen hier restanten van de vestingwerken onder de grond? (foto: Annelies Graafsma)
Liggen hier restanten van de vestingwerken onder de grond? (foto: Annelies Graafsma)

Modern onderzoek op een historische plaats in Grave

Algemeen 260 keer gelezen

GRAVE | "Waar zou het kunnen zitten?", het is de vraag waarmee Bureau The Missing Link op pad is gestuurd door de gemeente Grave. Plaats van onderzoek is het voormalige Visioterrein. Directeur Boudewijn Goudswaard van Missing Link: "Onze verwachtingen zijn gericht op het bolwerk van de vestingwerken. Wat zit er hiervan nog in de grond?"

Door Annelies Graafsma

Aan de verdedigingswerken is lang gebouwd, vanaf de zestiende eeuw. "Wij richten ons speciaal op het Visioterrein (onder meer Bastion Hartenaas; red.)", zegt Goudswaard. "We gaan in januari 2019 een aantal dagen met een tractortje het terrein op en kijken of er restanten te vinden zijn. We doen metingen met bodemradarapparatuur. Terug op kantoor kunnen we die uitlezen. Dan weten we op hoofdlijnen hoe de vesting liep." Geen proefsleuven dus en geen schop de grond in? Goudswaard: "Nee, we gaan de bodem niet verstoren. De opdracht is onderzoeken wat er in de bodem zit. Daarvoor hoef je niet alles op te graven. We kunnen straks een verhaal koppelen aan deze historische plek. Je kunt kiezen of je fysiek iets wil laten zien, maar het kan bijvoorbeeld ook digitaal, via een mobiele telefoon. Na januari weten we meer en dan kan het verhaal gaan leven. Dat is aan de gemeente."

Boomgaard
"De onderzoeksresultaten van Missing Link zullen we inzetten in de uitrol van de "'Vestingvisie"', aldus een woordvoerder van de gemeente. Niet alleen de militaire bastions, maar ook het groen is opgenomen in de Vestingvisie. Het is de bedoeling dat, als één van de eerste projecten van het Visioterrein, schoolkinderen van Hartenaas, De Sprankel en Visio begin februari bomen van oude fruitboomrassen terugplaatsen in de verwaarloosde historische boomgaard aan de rand van het terrein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant