Vuurwerk.
Vuurwerk.
lijstje

Jaaroverzicht: zo zag 2018 eruit!

  •   keer gelezen

REGIO | 2018 is weer bijna afgelopen. Vol goede moed beginnen we aan 2019, maar niet voordat we even terugblikken. Wat gebeurde er in het afgelopen jaar?

Januari
Boxmeers Tapijthuis
BOXMEER | Het jaar begon dramatisch voor het Boxmeers Tapijthuis. Tijdens Nieuwjaarsnacht brandde een groot deel van het pand af. De schade was enorm en de schade liep in de tonnen. De oorzaak van de brand is nooit gevonden. Pas eind maart 2018 kon het Boxmeers Tapijthuis opnieuw haar deuren openen. "We hebben een compleet nieuwe inrichting", liet eigenaresse Kitty Guntlisbergen toen aan deze krant weten.

Romeinse vondsten
HAPS | Tijdens het archeologisch onderzoek voorafgaand aan de aanleg van de weg bij de komomleiding in Haps werden door Econsultancy BV ruim tien huisplattegronden en negen bijgebouwen uit de ijzertijd en de Romeinse tijd aangetroffen. Dat werd eind januari bekend gemaakt. Het grootste deel van de vondsten bestaat uit gebruiksaardewerk, maar het vondstmateriaal herbergt ook enkele zeer opvallende vondsten, zoals Marne-aardewerk uit de IJzertijd, een Romeinse glazen kraal en een Romeinse gouden ring.

Storm
REGIO |
Rondvliegende dakpannen en afgeknakte bomen; donderdag 18 januari was zonder twijfel de meest onstuimige dag van het afgelopen jaar. De storm die toen over het land raasde, zorgde ook hier in de regio voor veel overlast. Treinen reden niet, code rood werd afgegeven en de politie waarschuwde om alleen 112 te bellen in een levensbedreigende noodsituatie.

Februari
Gijs Snijders koning van De Metworst
BOXMEER |
Gijs Snijders mocht zich weer een jaar lang Koning van de Metworst noemen. De zeventienjarige ruiter won carnavalsmaandag de befaamde paardenrace in het Vortumsveld. Hij stond in 2015, 2016 en 2017 ook al in de finale. In 2016 werd 'ie al Koning van de Metworst.

Randweg Haps geopend
HAPS |
Het was een feestelijke bedoeling donderdag 1 februari tijdens de officiële opening van de nieuwe komomleiding in Haps. De randweg werd al ruim een maand gebruikt, maar in februari werd 'ie dan eindelijk ook officieel geopend. De eer was aan gedeputeerde Christophe van der Maat, wethouder Gerard Stoffels van de gemeente Cuijk en een hele bups Hapse kinderen.

Snelfietsroute geopend
REGIO |
Fietsende forensen die frequent pendelen tussen Molenhoek en Nijmegen kunnen vanaf februari gebruikmaken van de snelfietsroute MaasWaalPad. De opening vond plaats in het Lierdal, op de grens tussen de gemeenten Heumen en Mook en Middelaar en de provincies Limburg en Gelderland. Daar hieven de wethouders Gerard Stoffels (Cuijk), Pepijn Baneke (Mook en Middelaar), Henk van den Berg (Heumen) en Harriët Tiemens het glas op het resultaat dat aan de Limburgse en Gelderse zijde van de Maas al bereikt is. "In het vroege voorjaar van 2019 start de aanleg van de fietsbrug over de Maas en de inrichting van de toeleidende wegen tussen station Cuijk en de fietsbrug. Naar verwachting is het traject in 2020 klaar", vertelde wethouder Gerard Stoffels.

Maart
Verkiezingen
REGIO |
De maand maart stond voor lokale politici volledig in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Woensdag 21 maart gingen kiezers naar de stembus.

Maasheggenvlechten
BOXMEER |
De befaamde Gouden Hiep ging dit jaar naar team Coenen uit Oeffelt. Zij wonnen het traditionele Maasheggenvlechten.

Jonge held
GRAVE |
Maart was de maand dat Thijs Wijers (9) uit Grave een held werd! Hij redde het hondje Luna uit het ijskoude water van rivier de Raam. Thijs hoorde iemand schreeuwen om hulp en zag een klein hondje in de Raam liggen. Hij kon niet meer op het ijs klimmen. Thijs bedacht zich geen moment en liep over het ijs naar het hondje toe. Hij trok het arme beestje uit het water, maar zakte toen zelf door het ijs. Gelukkig kon het baasje van het hondje Thijs te hulp schieten. Zij bracht de jonge held netjes thuis.

Buutkampioenschap
WANROIJ |
Voor de tiende keer werd Berry Knapen uit het Brabantse Heeze afgelopen maart uitgeroepen tot winnaar van de Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen die gehouden werden in Wanroij. Met zijn buut 'Harry hi unne Midlife-crisis' kwam hij als beste uit de bus. Het podium werd gecompleteerd door Hans Keeris en Freddy van den Elzen die respectievelijk tweede en derde werden.

April 
Koning in Milsbeek
MILSBEEK |
Hoog bezoek in Milsbeek op 13 april! Niemand minder dan Koning Willem-Alexander opende de nieuwe Indoor Verse Compost fabriek van CNC Grondstoffen. Voorafgaand aan de officiële opening werd koning Willem-Alexander rondgeleid door de nieuwe fabriek. Indoor Verse Compost is een kwalitatief hoogwaardig en milieuvriendelijk ingrediënt voor doorgroeide compost. Eind december 2017 zijn alle 32 tunnels van de nieuwe fabriek in gebruik genomen, waardoor alle doorgroeide compost van CNC Grondstoffen nu geproduceerd wordt op basis van Indoor Verse Compost met een optimale procesduur.

Werkzaamheden N602
SINT ANTHONIS |
Er wordt vanaf april hard gewerkt aan de N602 in de gemeente Sint Anthonis. Wegens langdurige onderhoudswerkzaamheden is de verbindingsweg N602 tussen Sint Anthonis en Mil vanaf 16 april afgesloten voor al het doorgaande verkeer. Verkeer dat niet in de kernen Sint Anthonis, Ledeacker en Wanroij moet zijn, wordt omgeleid via de Middenpeelweg (N277).

Heldro IJs 'culinair erfgoed'
OTTERSUM |
'Wereldberoemd' tot in de verre omtrek. Heldro IJs in Ottersum vierde in april het 80-jarig bestaan, samen met iedereen die de ambachtelijke lekkernij groot gemaakt heeft. Een maand later werd er zelfs een nieuwe vestiging geopend in Nijmegen. Een mooi jaar voor de ijsfabriek!

Mei 
Joods monument op instorten
CUIJK |
De maand mei begon in Cuijk met een domper. Het programma van de Dodenherdenking moest gewijzigd worden nadat bekend werd dat het Joods Monument op instorten stond. "Door (verkeerde) ontgraving aan de achterzijde is het noodzakelijk het Joods monument voor beschadiging/instorten te behoeden en zal de er voor gelegen vloer worden 'ingepakt'. Het houden van een Dodenherdenking ter plaatse wordt daarom als weinig piëteitsvol gezien", liet de gemeente Cuijk weten. Er wordt nog onderzoek gedaan na de oorzaak van de beschadigingen.

Recordaantal bezoekers Militracks
OVERLOON |
In Overloon werd in mei Militracks gehouden. Het bezoekersaantal bereikte een recordhoogte. Meer dan 18.000 mensen kwamen een kijkje nemen. Die kwamen kijken naar de meer dan 90 Duitse militaire voertuigen die rondreden over het bosparcours van het museum. Hoogtepunt van het evenement was de Duitse Königstiger tank, die de organisatie met speciaal transport uit Frankrijk hadden laten overkomen.

Eendracht'30 kampioen
MOOK |
In Mook werd de maand mei feestelijk afgesloten. De voetballers van Eendracht'30 werden kampioen door met 1-0 te winnen van RKSV Driel. Kampioen Eendracht'30 promoveert naar de tweede klasse, en daarmee schrijft de ploeg uit de top van Limburg geschiedenis!

Juni 
MFA Knillus opent deuren
VORTUM-MULLEM |
Na maanden hard werken was het begin juni eindelijk zover; MFA Knillus opende de deuren. Eind 2013 ontstonden de eerste gedachten en ideeën, ruim vier jaar later is MFA Knillus in Vortum-Mullem werkelijkheid. De afgelopen vier jaar is er door de inwoners van het krap zevenhonderd zielen tellende dorpje Vortum-Mullem keihard gewerkt om hun droom en trots, MFA Knillus, tot werkelijkheid te verheffen.

Extrema Outdoor gecanceld
WANROIJ |
De organisatie van Extrema Outdoor liet in juni weten dat de editie in Wanroij niet door zou gaan. "We kunnen het festival niet op de door ons gewenste wijze neerzetten en dat doet pijn", liet de organisatie weten. "Na onze verhuizing van Aquabest naar De Bergen in Wanroij, blijkt nu dat we toch niet op één lijn liggen met de omgeving en de gemeente wat betreft XONL. Het gevolg: een moeizaam proces omtrent vergunningen en tijden. Ook ons festival Mandala wordt hierdoor sterk onder de loep genomen. Daarnaast speelt de overvolle festivalkalender een grote rol. We hebben dus besloten om plaats te maken en XONL voor het eerst te cancellen."

Succesvolle SamenLoop voor Hoop
GENNEP |
De SamenLoop voor Hoop in Gennep bracht in juni 121.450 euro euro op. Voorzitter Teus van Leeuwen is trots op het behaalde eindbedrag. "Het is boven verwachting. Het is ongekend om voor een kleine plaats als Gennep zo'n hoog bedrag op te halen."

Juli 
Hot!
REGIO |
Het was een bloedhete zomer. Er leek geen einde te komen aan het tropische weer. Tot vreugde van sommigen en tot ergernis van anderen. Er werden twee landelijke hittegolven gemeten en dat is bijzonder. Het is in Nederland nog maar twee keer eerder gebeurd dat er in één zomer twee keer sprake was van een hittegolf. Dat was in 1941 en in 2006. Gemiddeld hebben we hier eens per vier of vijf jaar een hittegolf. Ook de wandelaars van de Vierdaagse liepen dit jaar onder een tropisch zonnetje.

Emotioneel betoog Frank Graat
BEERS |
Vijf jaar geleden vergaat voor Frank Graat en zijn vriendin Marjolein Derksen de wereld als bij een aangestoken brand in Cuijk zijn twee tienerdochters Ilse en Sanne en zijn ex-vrouw Anita om het leven komen. In juli blikte hij in De Maas Driehoek terug op de vreselijke gebeurtenis. "Van binnen ben ik tien jaar ouder geworden. Maar door te praten, heel veel te praten, gaat het telkens een beetje beter."

Bram Tankink wint Daags na de Tour
BOXMEER |
Adembenemend! Dat waren de laatste tien ronden van de 44ste Daags na de Tour in Boxmeer. Het eerste criterium na la Grande Boucle eindigde afgelopen juli in een overwinning voor veteraan Bram Tankink. De bijna veertiger uit Haaksbergen wist in Boxmeer in de sprint Tom Dumoulin en Bauke Mollema af te troeven.

Augustus
Brandstichting in Boxmeer
BOXMEER |
In Boxmeer gingen in augustus twee gebouwen in vlammen op: de gymzaal van de middelbare school Metameer en het clubgebouw van de motorcrossvereniging aan de Rijkevoortseweg. De politie liet al snel weten: "We houden rekening met brandstichting. Het valt ons uiteraard ook op dat tussen het ontstaan van beide branden slechts korte tijd heeft gezeten en dat het binnen afzienbare afstand van elkaar is gebeurd. We houden er dan ook ernstig rekening mee dat er een verband is, maar ook dat wordt nog onderzocht."

Bermbranden in Mill
MILL | Ook
in Mill was mogelijk sprake van brandstichting. Op veel plekken in het hele Land van Cuijk en Maasduinen moest de brandweer in juli en augustus regelmatig uitrukken voor bermbranden in verband met het bloedhete weer. In Mill waren er zoveel brandhaarden dat de politie al snel uitging van brandstichting. "We vonden het opvallend dat er meerdere brandhaarden over een lengte van enkele kilometers waren", liet een woordvoerder van de brandweer weten.

Pand aan Molenstraat in Cuijk ingezakt
CUIJK |
Op de Molenstraat in Cuijk zijn in augustus twee panden gesloten nadat het dak instortte. Volgens onderzoekers van de gemeente Cuijk zijn beide panden niet veilig. Onder andere pizzeria Ala Turca was gevestigd in het pand. Die zaak vond later in augustus een nieuwe locatie: ze nemen Eetcafé Gewoon Lekker in Cuijk over.

September
Jeffrey Herlings wereldkampioen MXGP
OPLOO |
Jeffrey Herlings (24) is zondag 16 september wereldkampioen MXGP geworden in Assen. Bij zijn woning in Oploo hebben vrienden, familie en buurtbewoners spandoeken neergehangen om de wereldkampioen te feliciteren. De gemeente Sint Anthonis is trots op Herlings en er werd dan ook meteen een banner opgehangen om het gemeentehuis. Burgemeester Marleen Sijbers draagt de motorsport een warm hart toe en steunt het initiatief om in 2020 een MXGP naar Wanroij te halen.

Vrachtwagen brandt volledig uit op A73
VIANEN |
Er gebeurde afgelopen jaar weer veel ongevallen op de A73. In september een heftig ongeluk, waarbij gelukkig géén gewonden vielen. Een vrachtwagen brandde 's nachts compleet uit. De oplegger was geladen met 25 ton papier. Een klapband heeft de brand waarschijnlijk veroorzaak. Door de hitte beschadigde het wegdek en overig verkeer in de ochtendspits ondervond dus flink wat hinder.

Maasheggen herstellen
MOOK EN MIDDELAAR |
De gemeente Mook en Middelaar wil de ruim 23 kilometer maasheggen in oude luister herstellen. Dat werd afgelopen september bekend gemaakt. "We willen daarbij optrekken met de gemeenten Gennep en Bergen in het kader van het Uitvoeringsprogramma Noordelijke Maasvallei", liet wethouder Karin Peters weten. "Het zou mooi zijn als dit Maasheggengebied in de toekomst ook aansluit bij Unesco Man and the Biospherestatus."

Oktober
'Kraaksituatie' Mill duurt voort
MILL |
De juridische strijd over het stuk grond aan de Kampweg in Mill, dat eind september gekraakt door caravanbewoners, duurde voort. "We willen deze illegale bewoning zo snel mogelijk beëindigen", liet de gemeente Mill en Sint Hubert in oktober weten. Uiteindelijk vertrok de familie Soering uit eigen beweging in december nadat gesprekken tussen de gemeente en de familie op niets uitliepen en de gemeente een dwangsom van 20.000 euro oplegde.

Roos de Moppentapperaar
BOXMEER |
Ze is een van de grappigste tienjarigen van Nederland: Roos van Rosmalen uit Boxmeer. De vrolijke blondine tapt sinds oktober regelmatig moppen bij Qmusic. Dat doet ze niet alleen voor de radio maar ook wekelijks in haar rubriek 'Roos de Moppentapperaar' in De Maas Driehoek. Ze werd ontdekt door Qmusic-dj Mattie Valk tijdens de laatste wedstrijd van Wesley Sneijder toen ze hem moppen vertelde. Eentje daarvan deelde hij de volgende dag op de radio. Welke mop dat was? "Hoe noem je een Russische USB-stick? Poetin!", grinnikte de Boxmeerse.

Bronlaak 70 jaar
OPLOO |
Bronlaak vierde dinsdag 23 oktober haar zeventigste verjaardag. Een mooie mijlpaal voor onder andere locatiemanager Susan van Wijchen. Vol enthousiasme vertelde ze in deze krant over de prachtlocatie in Oploo. "Het mooiste is dat wij vanuit gelijkwaardigheid iets van en aan de bewoners kunnen leren. Dit is hun huis en thuis en de rest is ondergeschikt. Zo zie ik dat", aldus Susan.

November
Erik Lanting winnaar Ondernemersprijs
CUIJK |
De jury van de Ondernemersprijs beloonde Erik Lanting van H&P Supermarkt uit Siebengewald met de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg 2018. De zilveren prijzen gingen deze editie naar Renske van den Berg van Renske Natuurlijke Diervoeding uit Cuijk en Geert Meulensteen van Mola BV uit Beugen. "Lanting heeft een duidelijke visie hoe hij Duitse klanten kan verleiden tot een bezoek. Hij heeft de ambitie om van de locatie in Siebengewald een volwaardig shoppingcenter te maken", aldus de jury.

Openbare verhoren Hansa-dossier
BOXMEER |
De Enquêtecommissie Hansa hield in november openbare verhoren over de kwestie Hansa, het oncologisch ziekenhuis waar nimmer een steen voor is gelegd. Acht personen werden in het gemeentehuis van Boxmeer onder ede verhoord. Onder meer destijds projectleider en communicatieadviseur Vincent Ronnes, oud-wethouder Jos de Graaf en burgemeester Karel van Soest werden aan de tand gevoeld door de Enquêtecommissie.

Schouwburg Cuijk
CUIJK |
De Schouwburg Cuijk was in november veelvuldig onderwerp van gesprek bij de gemeenteraad. Reden was het tekort van 130.000 euro over het afgelopen seizoen en de rode cijfers die ook voor het huidige theaterjaar dreigen. "Maar dat wij ondertussen flinke stappen zetten om als Schouwburg weer de verbindingen te herstellen met de Cuijkse gemeenschap, blijft gemakshalve onderbelicht", zei theaterdirecteur Sjoerd Meijer.

December
Project X Katwijk
KATWIJK/CUIJK |
Het Brabantse plaatsje Katwijk was in december voor even landelijk nieuws. Een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje van een 15-jarig meisje via Snapchat werd gekaapt en omgedoopt tot Project X Katwijk. Duizenden mensen lieten weten naar Katwijk af te reizen voor het Project X-feest. Een doorn in het oog van de gemeente Cuijk en politie die groots inzetten en duidelijk maakten dat er 'geen feest zou plaatsvinden in Katwijk'. De politie hield uiteindelijk zes mensen aan.

Gemeentelijke herindeling
CUIJK/BOXMEER/SINT ANTHONIS |
Een fusie van de gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis en Cuijk lijkt in de maak nu - in navolging van de beide buurgemeenten - ook de gemeenteraad van Cuijk in december heeft ingestemd met een gemeentelijke herindeling. Deze moet op 1 januari 2022 zijn afgerond. Eerder die maand zetten de drie colleges B en W van de te vormen CBA-gemeente een handtekening onder het plan van aanpak voor de gemeentelijke herindeling.

Ontwikkelaar Gennepermolen bekend
GENNEP |
Er gloort hoop voor een stijlvolle ontwikkeling van het gebied de Gennepermolen in Gennep. B en W maakten in december bekend dat MeyerBergman Erfgoed Groep (MBE) de eerder gemelde geïnteresseerde partij is. MBE gaat in opdracht van Gennep aan de slag met een ontwerp dat medio juni 2019 gereed is. Indien de gemeenteraad dan instemt met het plan, krijgt de ontwikkelaar het recht tot koop van het perceel aan de Niers.

Meer berichten