Afbeelding
Foto: Martijn Schwillens
ingezonden

LACO: 'Bij mij thuis heet dat achterstallig onderhoud'

Ingezonden 1.535 keer gelezen

In de ingezonden brief van de fractie van Liberaal LVC (LLVC) vorige week in De Maas Driehoek vindt de fractie de tijd rijp om 'u deelgenoot te maken van een aantal weetjes die de kranten en de raadstafel maar amper gehaald hebben'. Dat ze daarbij de geschiedenis vervalsen en feiten verdraaien, mag daar blijkbaar bij horen. Dat vraagt om rectificatie.

Het besluit tot privatisering 20 jaar geleden wordt aan het college bestaande uit PvdA, CDA, D66 en VVD toegeschreven. Er is in Cuijk nimmer een college van die partijen geweest. Er was een college van PvdA, CDA en D66 waar ik als wethouder deel van mocht uitmaken. Dat college is er geweest in de periode 1990-1994, net voor de herindeling. En dat is geen 20 maar meer dan 23-27 jaar geleden…De gesprekken over privatisering hebben in 1997 plaatsgevonden. Verder geeft de fractie aan dat 'zonder een nieuwe deal het contract voor telkens 5 jaar onder dezelfde condities wordt verlengd'. Maar de privatiseringsovereenkomst spreekt van twee opties: een kooprecht voor Laco of een mogelijkheid tot verlenging voor steeds 5 jaar voor de gemeente.

De deal die wethouder Jilisen op het laatste moment aan de Raad presenteerde (volgens LLVC 'de beste van de twee opties') was dat voor de meerderheid van de Raad helemaal niet. De meerderheid maakte dat ook met een motie van afkeuring duidelijk. Ondanks een jaarlijkse exploitatiebijdrage van de gemeente in de afgelopen 20 jaar van beginnend Fl. 325.000 en aflopend tot Fl. 25.000 in het laatste jaar, blijkt uit een onafhankelijk rapport uit 2014 'een toenemend aantal gebreken aan het gebouw en de installaties'.

Bij mij thuis heet dat achterstallig onderhoud. In de nieuwe situatie neemt Laco het gebouw in de huidige staat over en moet het minimaal in die staat handhaven. Het achterstallig onderhoud is daarmee dus kwijt gescholden. De nulmeting om de huidige staat vast te leggen moet nog plaatsvinden. Volgens de tekst van de overeenkomst die aan de Raad is voorgelegd, had die er al moeten zijn…Ook nu weer draagt de gemeente jaarlijks dik 130.000 euro bij in alle 15 jaren. Investeringen zijn alleen voorzien om het energieverbruik (en dus ten voordele van Laco) omlaag te brengen. Voor een wettelijke verplichting tot verwijdering van asbest is de gemeente ook nog voor 50 procent kostendrager. Voor de fractie van LLCV was de steun voor het voorstel ingegeven door 'één belang: garantie voor een zo lang mogelijke periode van een sporthal en een zwembad en dat onder goede condities'. En dat is nou net wat er in de voorgestelde overeenkomst volledig ontbreekt.

Jos Hagens

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant