Vreugde bij de leerlingen die hun Anglia certificaat behaald hebben. (foto: Femke de Schepper, Metameer)
Vreugde bij de leerlingen die hun Anglia certificaat behaald hebben. (foto: Femke de Schepper, Metameer)

Anglia certificaat voor leerlingen Metameer

Onderwijs 215 keer gelezen

BOXMEER | In november deden ze al mondeling en schriftelijk examen. Afgelopen donderdag kregen de 66 vmbo-leerlingen die op Metameer jenaplan Boxmeer tweetalig onderwijs (tto) volgen de uitslag. Allemaal behaalden ze hun Anglia certificaat. Met dit certificaat op zak vinden ze straks makkelijk hun plek op een ROC of hogeschool waar buitenlandse studenten rondlopen en steeds meer vakliteratuur Engelstalig is.

Op Metameer jenaplan Boxmeer kunnen naast havo- en vwo-leerlingen ook vmbo-leerlingen kiezen voor tweetalig onderwijs. Leerlingen die tweetalig onderwijs volgen, worden meteen op een speelse manier ondergedompeld in het Engels. Niet alleen met extra taallessen. Tweetalig onderwijs is meer dan dat. Er is volop aandacht voor internationale oriëntatie. De blik op de wereld van de leerlingen verruimt enorm. In het begin is het best pittig om zoveel Engels te praten en te lezen. Het is echt een uitdaging. Leerlingen stappen uit hun comfortzone, maar na een half jaar zijn ze enorm trots op wat ze al bereikt hebben. Vanaf die tijd wordt het Engels steeds meer een tweede natuur: ze schakelen moeiteloos over van Nederlands op Engels en andersom.

Bewuste keuze
Emma, Dirk, Noah, Tijmen en Connor kozen allemaal heel bewust voor tweetalig onderwijs. Alle vijf waren ze al op de basisschool veel bezig met de Engelse taal. Noah, Dirk en Tijmen doordat ze online al veel Engels spraken met andere jongeren wereldwijd, Emma door het kijken van series en films en Connor doordat hij met zijn ouders vrijwilligerswerk deed in Oeganda. Emma vertelt: "Naast dat je op een hoog niveau Engels leert, krijg je als tto-leerling ook de kans om vaker naar het buitenland te gaan en bijvoorbeeld een PenPal (penvrienden) project te doen met Amerikaanse leerlingen." Connor en Dirk vertellen: "Je krijgt ook meer zelfvertrouwen door de extra uitdaging die je krijgt en doordat je elk jaar je portfolio in het Engels moet presenteren voor een grote groep. Als dat lukt is dat toch wel een opsteker." Noah kreeg mede dankzij zijn Engelse taalkennis onlangs de kans om zijn praktijkstage te lopen bij een internationaal bedrijf in de regio waar Engels de voertaal is. Ook na het vmbo wil het vijftal hun verworven taalkennis zeker blijven gebruiken. Tijmen wil bijvoorbeeld Engels docent worden, Dirk wil de IT in en Connor wil naar de toneelschool in Engeland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant