Afbeelding

Goemans behaalt licentie Dementievriendelijke Uitvaartzorg

Zakelijk 103 keer gelezen

BOXMEER | In oktober 2018 zijn de eerste licenties voor Dementievriendelijke Uitvaartzorg verstrekt aan drie uitvaartondernemingen in Brabant en Limburg. Vier register uitvaartverzorgers, waaronder Susanne Peersman van Goemans uitvaartzorg, volgden de opleiding.

In Nederland groeit jaarlijks het aantal partners met dementie die hun partner verliezen met 4.500. Dat betekent dus heel veel situaties waarin nabestaanden niet weten waar ze het beste aan doen.

Verdriet voelen
Gaan ze de partner met dementie wel of niet betrekken bij het afscheid? Diverse medici zijn er duidelijk over: ook iemand met dementie mag het verdriet voelen van een verlies, ook al is het maar even. Het buitensluiten van die persoon zou een dubbel gemis zijn; hij of zij hoort er gewoon bij als het enigszins mogelijk is. Bij twijfel is het verstandig om te overleggen met de (verpleeg)huisarts of psycholoog, of en in welke mate de partner met dementie nog betrokken kan worden bij het afscheid.

Zingeving en sociale benadering
Als uitvaartverzorger is het belangrijk hierop goed voorbereid te zijn. De opleiding is vanuit die behoefte ontwikkeld door Koert Huber. "De cursus heeft me het inzicht, de kennis en het zelfvertrouwen gegeven om alle mogelijkheden hierin aan te geven bij de familie", aldus Susanne Peersman. Het is volgens haar belangrijk om goed aan te sluiten bij wat je ziet en hoort als uitvaartverzorger. Zo begeleidde ze een familie die worstelde met de vraag hoe vader met dementie te betrekken bij het afscheid van zijn vrouw. Ze besloten om het levensverhaal van moeder samen te stellen in zijn aanwezigheid. "Toen ik meneer na afloop ook bedankte, zag ik hoeveel dit hem deed. Zingeving en sociale benadering zijn zo belangrijk als dat nog kan; meneer voelde zich nuttig en dankbaar dat hij naar zijn idee wat kon bijdragen."

Uitvaart op maat
Natuurlijk vraagt dit de nodige tijd en voorbereiding. Maar elke uitvaart is aan te passen zodat er rekening wordt gehouden met de mogelijkheden van iemand met dementie. Prikkels worden verminderd, de volgorde van de uitvaart kan worden aangepast, etc. Daarbij blijft het altijd mogelijk dat de partner de uitvaart voortijdig kan verlaten, onder begeleiding van een bekende. Maatwerk dus, met veel flexibiliteit en inlevingsvermogen. "Het belang van gezamenlijk afscheid nemen is het begin om daarna weer samen verder te gaan. En ook al wordt het misschien daarna vergeten, het moment tijdens de uitvaart was er betrokkenheid en ruimte voor emotie. En het zijn die momenten die mede het leven nog waardevol en menselijk maken", aldus Susanne Peersman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant